el | fr | en | +
Accéder au menu

Αφγανιστάν, Ιράκ και τώρα η Σομαλία

Δεσμευμένες ήδη, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, στον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», οι ΗΠΑ μόλις άνοιξαν ένα τρίτο μέτωπο (1) στη Σομαλία. Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές τους και η αποστολή πολεμικών πλοίων αποδεικνύουν ότι, στα μάτια της Ουάσιγκτον -που έχει εγκαθιδρύσει, ήδη από τα τέλη του 2001, έναν αντιτρομοκρατικό συνασπισμό στον κόλπο του Άντεν- το Κέρας της Αφρικής αποτελεί, πλέον, κομμάτι του θεάτρου των επιχειρήσεων εναντίον της Αλ Κάιντα.

Η Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων, χρηματοδοτούμενη από τους εμπόρους του Μογκαντίσου, οι οποίοι είχαν πια κουραστεί με την κατάχρηση εξουσίας από πλευράς των πολέμαρχων, τους καταδίωξε και κατέλαβε την πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2006. Οι ισλαμιστές είχαν κατορθώσει να επιβάλουν μια κάποια τάξη, σε μια χώρα που είναι παραδομένη στο χάος εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ήδη αποδείξει πόσο κοντόφθαλμο είναι το όραμά τους για τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», το οποίο ποντάρει στους πολέμαρχους, δεν αποδέχθηκαν τη νέα τάξη πραγμάτων. Πόσο μάλλον, που τα Δικαστήρια είχαν κατηγορηθεί ότι λαμβάνουν ιρανική βοήθεια.

Ο ρόλος της Αιθιοπίας

Το Πεντάγωνο ώθησε τη χριστιανική Αιθιοπία, η οποία επωφελείται ενός αμερικανικού προγράμματος βοήθειας από το 2002, να επιτεθεί. Έθεσε, μάλιστα, στη διάθεσή της μέσα εναέριας αναγνώρισης και δορυφορικής ακρόασης. Η εκστρατεία της Αιθιοπίας υπήρξε εντυπωσιακή: Σε οχτώ μέρες, οι περιοχές που ελέγχονταν από τα Ισλαμικά Δικαστήρια καταλήφθηκαν, ενώ το Μογκαντίσου έπεσε στις 28 Δεκεμβρίου 2006. Περίπου 20.000 στρατιώτες από την Αιθιοπία έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Έπειτα από παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών ήδη από τον Ιούνιο του 2006, η Διεθνής Ομάδα Επαφών για τη Σομαλία πραγματοποίησε σύσκεψη στις αρχές του Ιανουαρίου στο Ναϊρόμπι (Κένυα) και έκανε έκκληση για «επείγουσα» χρηματοδότηση ειρηνευτικής δύναμης, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επί του παρόντος, εκτός από την Αιθιοπία, μόνο η Ουγκάντα έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την ειρηνευτική αποστολή. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας ύψους 16 εκατ. δολαρίων στον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας, τον Αμπντουλάχ Γιουσούφ. Επίσης, ενέκρινε ένα πακέτο ανθρωπιστική βοήθειας 24 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 14 εκατ. προορίζονται για την ειρηνευτική δύναμη.

Η κυβέρνηση Μπους κατηγορεί τους σομαλούς ισλαμιστές ότι περιθάλπουν δύο τρομοκράτες -τους Φαζούλ Αμπντουλάχ Μοχάμετ και Αλί Σαλέ Ναμπχάν- οι οποίοι είχαν εμπλακεί στις τρομοκρατικές απόπειρες του 1998, εναντίον των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κένυα και στην Τανζανία, με απολογισμό 224 νεκρούς.

Ο δεύτερος γύρος

Απέναντι σε αυτή την παρέμβαση, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, απηύθυνε έκκληση στους ισλαμιστές να αντισταθούν: «Παροτρύνω όλους τους μουσουλμάνους να απαντήσουν στην έκκληση της τζιχάντ στη Σομαλία. (...) Ο πραγματικός πόλεμος θα ξεκινήσει από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της Αιθιοπίας. (...) Σας προτείνω τις ενέδρες, τις νάρκες και τις επιθέσεις αυτοκτονίας». (2) Τους συμβούλεψε, επίσης, να αντλήσουν έμπνευση από τα αντάρτικα του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Από πλευράς του, ο Αμπντουραχμίν Αλί Μοντέι, αντιπρόσωπος των Ισλαμικών Δικαστηρίων, δήλωσε ότι το κίνημά του «δεν έχει ηττηθεί». (3) Οι άνδρες του έχουν συσπειρωθεί στα νότια του ποταμού Τζούμπα, φυσικού συνόρου με την Κένυα - μία περιοχή στην οποία οι Αιθίοπες, αλλά και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκδιώκουν τους ισλαμιστές, με τη συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών τύπου AC-130 προερχόμενα από βάσεις του Τζιμπουτί.

Όπως η κατάληψη της Καμπούλ, το 2002, δεν διευθέτησε το πρόβλημα των ταλιμπάν ή εκείνη της Βαγδάτης το ιρακινό πρόβλημα, αυτή του Μογκαντίσου από τους Αιθίοπες σε καμία περίπτωση δεν έχει ρυθμίσει το πρόβλημα της Σομαλίας. Είναι μόνον η αρχή.

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Ignacio Ramonet

Διευθυντής της Ισπανικής έκδοσης της «Le Monde diplomatique». Πρώην διευθυντής της «Le Monde diplomatique» (1990-2008)

(1Ή ένα τέταρτο μέτωπο, εφόσον, τον Αύγουστο του 2006, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει: «Ο Λίβανος είναι το τρίτο μέτωπο του παγκόσμιου πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας».

(2Ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, 6 Ιανουαρίου 2007.

(3«International Herald Tribune», Neuilly-sur-Seine, 4 Ιανουαρίου 2007.

Μοιραστείτε το άρθρο