el | fr | en | +
Accéder au menu

Το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίζει σελίδα

Είναι μια απροσδόκητη προεκλογική αφίσα. Ο πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν αναγγέλλει πρόσχαρα: «Βάθυνα το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλουσίους. Αφήστε με να συνεχίσω». Μπορεί να μην ειπώθηκε έτσι, αλλά το ίδιο το γεγονός δεν είναι ψευδές. Στο τέλος των χρόνων Θάτσερ-Μέιτζορ, το 1% των πιο πλούσιων Βρετανών κατείχε το 17% του εθνικού εισοδήματος· αφότου οι Μπλερ και Μπράουν πήραν τη σκυτάλη, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 21%.

Το ειρωνικό πόστερ καταλήγει: «Ψηφίστε Συντηρητικούς». Για μια στιγμή, θα φανταζόμασταν μια εκλογική μάχη με αντεστραμμένα μέτωπα, με τους Εργατικούς να συνηγορούν υπέρ των γκόλντεν μπόις του Σίτι και με τους αντιπάλους τους να νοιάζονται ιδιαιτέρως για τα λαϊκά στρώματα. Τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει, ιδίως στην τελευταία περίπτωση. Ομως, μια πολιτική αναπροσαρμογή αρχίζει να παίρνει μορφή στους κόλπους των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία τα απομακρύνει τόσο από τις προστάτιδες μορφές τους όσο και από τα σίγουρα λιμάνια τους. Ούτε Θάτσερ ούτε Μπλερ: το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίζει σελίδα.

Επανεμφανίζονται, λοιπόν, στον πολιτικό διάλογο ζητήματα που για πολύ καιρό παρέμεναν εξοστρακισμένα: κοινωνικές τάξεις, κρατική παρέμβαση, συνδικάτα. (1) Οι Συντηρητικοί κατ’ αρχάς έδωσαν προνομιακή θέση στο ζήτημα του χρέους και της επερχόμενης λιτότητας. Χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουν τη θέση τους, μην αποκλείοντας πλέον πως ένα μέρος των πόρων για τη χρηματοπιστωτική αποκατάσταση θα προέλθει από νέους φόρους και όχι αποκλειστικά από περικοπές στον προϋπολογισμό. Τώρα πια εξυμνούν το National Health Service, το κοινωνικοποιημένο σύστημα υγείας που τόσο απεχθανόταν η Θάτσερ, και ορκίζονται πως ο προϋπολογισμός του θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Τέλος, μετανιώνουν για τις μέχρι χθες αντι-ομοφυλοφιλικές ηθικολογίες τους και πέρασαν κι ένα χεράκι πράσινης μπογιάς. Και παρ’ όλο που επιμένουν να επενδύουν πολιτικά στον τομέα ασφάλεια, δυσκολευόμαστε να τους ξεχωρίσουμε από τους ανταγωνιστές τους σε αυτό το σημείο. Αλλωστε, οι Εργατικοί δεν ήταν που έκριναν άξια φυλάκισης επιπλέον 1.036 αδικήματα; (2)

Οι ίδιοι ήταν επίσης που πόνταραν τα πάντα στην απορρύθμιση, που έκαναν το Λονδίνο εστία χρηματοπιστωτικών αισχροτήτων. Το ραντεβού με την πτώχευση έχει κλειστεί. Ένα αβυσσαλέο έλλειμμα στον προϋπολογισμό (11,9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος), συγκρίσιμο με εκείνο της Ελλάδας (13,6%), ωθεί το Κοινοβούλιο να πετσοκόψει τις κοινωνικές δαπάνες. Μια πολύ κακή εξέλιξη για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που, πριν από μερικούς μήνες, έκαναν βουτιές στον κρατικό κορβανά, προκειμένου να ανακαινίσουν τις δευτερεύουσες κατοικίες τους και να αποκτήσουν πλωτά καλυβάκια για να προστατεύονται οι πάπιες τους. Έτσι, δειλά δειλά, οι Εργατικοί αποκαθιστούν την πολιτική που ενισχύει τη βιομηχανία. Μερικές φορές μέχρι και που... επιπλήττουν τους τραπεζίτες!

Οι δε Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ούριο άνεμο στα πανιά τους: το πολιτικό σύστημα έχει κηλιδωθεί από σκάνδαλα, με τα οποία έχουν συνδεθεί λιγότερο από τους ανταγωνιστές τους. Ο πρόεδρός τους, Νικ Κλεγκ -γιος τραπεζίτη, με σπουδές στο Κέμπριτζ, παντρεμένος με μια δικηγόρο επιχειρήσεων, πρώην σύμβουλος του Λέον Μπρίταν, του άκρατα νεοφιλελεύθερου Ευρωπαίου επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας- δεν παρέλειψε με τη σειρά του να επιτρέψει αριστερές παρεκκλίσεις στον λόγο του. Έτσι, αυτό το γνήσιο προϊόν της ελίτ μόλις πριν από λίγες ημέρες άφησε να εννοηθεί πως ο κάποτε νεοφιλελεύθερος παράδεισος της Θάτσερ και του Μπλερ ίσως έρθει αντιμέτωπος με μια «κοινωνική αναταραχή ελληνικού τύπου»...

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Serge Halimi

Συντάκτης της «Le Monde diplomatique»

(1Διαβάστε: Seumas Milne, «The real political battle will begin after the election » («Η πραγματική πολιτική μάχη θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές»), The Guardian, Λονδίνο, 8 Απριλίου 2010.

(2Βλ.: Tony Wood, «Good Riddance to New Labour» («Καλά ξεκουμπίδια στους Νέους Εργατικούς»), New Left Review, Λονδίνο, Μάρτιος-Απρίλιος 2010.

Μοιραστείτε το άρθρο