el | fr | en | +
Accéder au menu

Στη Λουιζιάνα, το μέλλον απειλείται από το νερό

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αλάσκα, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μέσα από τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η περίπτωση της Λουιζιάνα –της οποίας οι κάτοικοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εξαφάνιση των «μπαγιού» – αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη λύση δεν θα αποδειχθεί αρκετή: για να περιοριστεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων, πρέπει να αναθεωρηθεί ολόκληρο το αμερικανικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Στο νότιο τμήμα της Λουιζιάνας, αμέσως μόλις δύσει ο ήλιος, πολύ συχνά ο αυγουστιάτικος ουρανός παίρνει ένα έντονο μπλε χρώμα. Όμως, τη μέρα της επίσκεψής μας, ο ορίζοντας είναι σκοτεινός κι η θύελλα απειλεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Ένα κοπάδι κεφαλόπουλα πηδάει έξω από το νερό και ξαναβουτάει στη θάλασσα με έναν ελαφρό παφλασμό. Ο Τζέικ Μπίλιοτ οδηγεί προσεκτικά το Sitting Bull, το γαριδάδικό του, έχοντας βάλει πλώρη για την προκυμαία του Πουέντ-Ω-Σεν. Το χωριό βρίσκεται στο άκρο μιας γλώσσας ξηράς που συνδέεται με τη βορειοαμερικανική ήπειρο με έναν στενό δρόμο. Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του δρόμου, της Route 665, το νερό βρίσκεται παντού, ενώ σε κάποιο σημείο η ξηρά εξαφανίζεται εντελώς. 

JPEG - 605.4 kio
Η άνοδος της στάθμης των υδάτων στο μπαγιού της Λουιζιάνα καταστρέφει τους οικισμούς και αναγκάζει τους κατοίκους να μετακινηθούν στην ενδοχώρα (φωτ,: pixabay/glynn424).

Elizabeth Rush

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Bates College (Ηνωμένες Πολιτείες) και συγγραφέας του «Still Lifes From a Vanishing City», Global Directions/ThingsAsian Press, Σαν Φρανσίσκο, 2015.
Βασίλης Παπακριβόπουλος

Μοιραστείτε το άρθρο