el | fr | en | +
Accéder au menu

Διάλογος μουγγών

Με αφορμή τις επιθέσεις της συντηρητικής “Figaro” στη Μαρίν Λεπέν, μια διαπίστωση του Renaud Lambert που αντικατοπτρίζεται και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία: οι επιλογές είναι δύο, η ευρωφοβική ακροδεξιά και το διεθνιστικό κεφάλαιο. Οι υπόλοιποι απλώς δεν έχουν φωνή.

JPEG - 67.3 kio
“Η Γαλλία κομμάτια”: σκίτσο του Théo Haggaï για την προεκλογική Monde diplomatique (http://theo-haggai.tumblr.com/).

«Στρατηγική του φόβου»; Στην έκδοση της 9ης Μαρτίου 2017 η «Figaro» ειρωνεύεται τον πολιτικό λόγο της Μαρίν Λεπέν σχετικά με την Ευρώπη: όχι, οι οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ δεν είναι παρά ένας εφιάλτης, διατυπωμένος από Κασσάνδρες που στερούνται αξιοπιστίας. Στην επίθεση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου –«Αναρωτηθείτε: από ποια θέση μιλούν αυτοί που μας δαιμονοποιούν, αυτοί οι οικονομολόγοι (…), για ποιους εργάζονται; (…) Με ποιες τράπεζες έχουν συμβόλαια;»– η εφημερίδα του μεγιστάνα Σερζ Ντασώ απαντά με μια «λεπτομερή ανασκόπηση» των επιχειρημάτων «ειδικών και οικονομολόγων» προσεκτικά επιλεγμένων: Βενσάν Ζυβίν, οικονομολόγος στη JP Morgan AM (τράπεζα), Βίλφριντ Γκάλαντ, υπεύθυνος στρατηγικής των αγορών της Neuflige OBC (τράπεζα), Ερίκ Λεφέμπρ-Πονταλί, διευθυντής διαχείρισης της Degroof Petercam France (τράπεζα), Ζυλ Μοέκ, οικονομολόγος στην Bank of Αmerica Merrill Lynch, Φιλίπ Βεστέρ, διευθυντής οικονομικών ερευνών στην Natixis AM (τράπεζα) και Νικολά Βερόν, οικονομολόγος στο Bruegel (δεξαμενή σκέψης φιλικά διακείμενη στην εργοδοσία). Αδεξιότητα; Διάλογος κωφών; Όχι: συνθετικό πνεύμα.

Καθ’ ότι είναι σαν να μην υπάρχουν παρά μόνο δύο πολιτικά στρατόπεδα: από τη μια η ευρωφοβική και καχύποπτη ακροδεξιά· από την άλλη, το μεγάλο κεφάλαιο, με ευρύτητα πνεύματος και φιλικά διακείμενο προς τις Βρυξέλλες. Στις στήλες της «Figaro» όλοι οι υπόλοιποι είναι προσκεκλημένοι σε ένα διάλογο μουγγών.

JPEG - 67.3 kio
“Η Γαλλία κομμάτια”: σκίτσο του Théo Haggaï για την προεκλογική Monde diplomatique (http://theo-haggai.tumblr.com/).

Rénaud Lambert

Αναπληρωτής αρχισυντάκτης της «Le Monde diplomatique».
Γιάννης Χρυσοβέργης

Μοιραστείτε το άρθρο