el | fr | en | +
Accéder au menu

Για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ

Σερζ Χαλιμί: «Απειλείται η ελευθερία της σκέψης»

Τις διαστάσεις της διαπλοκής, της στενής σχέσης οικονομικών συμφερόντων, ΜΜΕ και εξουσίας έδωσε στην ομιλία του στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο νέος διευθυντής της «Μοντ Ντιπλοματίκ» Σερζ Χαλιμί, προσκεκλημένος της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για τα δέκα χρόνια της ελληνικής έκδοσης της γαλλικής επιθεώρησης.

JPEG - 32.9 kio

Έδωσε το παράδειγμα του Σαρκοζί. Όταν εξελέγη γιόρτασε τη νίκη του με τον πιο πλούσιο Γάλλο, ιδιοκτήτη εντύπου και τηλεοπτικού καναλιού, την επομένη συνέφαγε με μεγαλομετόχους τηλεοπτικών καναλιών και ιδιοκτήτες εντύπων, στη συνέχεια πήγε να ξεκουραστεί στο πλοίο ιδιοκτήτη δύο καναλιών και όλα αυτά στις δύο πρώτες βδομάδες της προεδρίας. Στην κυβέρνησή του έχει δύο υπουργούς παντρεμένους με γνωστές δημοσιογράφους, ενώ δύο ακόμη δημοσιογράφοι είναι στις υπηρεσίες του και έμπιστός του ανέλαβε επίσης ένα κανάλι.

Ανέφερε τις διαπιστώσεις συναδέλφου του: «Η ελευθερία της σκέψης δεν απειλείται από κάποιο σύγχρονο δεσποτισμό, αλλά από τη συγκέντρωση των ΜΜΕ από ορισμένους βιομηχάνους», κάτι που θεώρησε γνωστό. Εντόπισε ωστόσο στη γενικευμένη αδράνειά μας γύρω από αυτό το φαινόμενο μέρος του προβλήματος.

«Η πολιτική εκπροσώπηση του Τύπου έχει μειωθεί. Όλο και λιγότερο εκφράζει τους πολίτες στους οποίους υποτίθεται ότι απευθύνεται», στοιχειοθέτησε την επισήμανση με το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που στήριζε σύσσωμος σχεδόν ο Τύπος αλλά οι Γάλλοι ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους το απέρριψαν.

«Τα προγράμματα της τηλεόρασης υπάρχουν ώστε οι τηλεθεατές να είναι παρόντες όταν η "κόκα κόλα" κάνει διαφήμιση στα προϊόντα της», είναι η κυνική παραδοχή ενός προέδρου εκδοτικού ομίλου που παρέθεσε για να κάνει τη σύγκριση. Αν πριν από 45 χρόνια ο πρόεδρος του ριζοσπαστικού κόμματος είχε πει ότι 200 οικογένειες που ελέγχουν την οικονομία ελέγχουν και την πολιτική, σήμερα από τους 13 πλουσιότερους Γάλλους, που έχουν περιουσία πολλών δισ. δολαρίων έκαστος, οι 7 δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ. Ο Χαλιμί άφησε το ακροατήριο να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για τη δημοκρατία και μίλησε για τους τρόπους αντίδρασης στην καθοδηγούμενη πνευματική ένδεια και εναρμόνιση με τους κανόνες της αγοράς.

Και παρά την απαισιοδοξία του, καθώς «δεν υπάρχει πληροφόρηση χωρίς παραπληροφόρηση», δήλωσε αισιόδοξος επειδή «υπάρχει πνευματικός βίος και εκτός τηλεόρασης. Διατηρούμε τη δυνατότητα να ενημερώνουμε και να πείθουμε».

«Ελευθεροτυπία»

Ιωάννα Σωτήρχου

Δημοσιογράφος

Μοιραστείτε το άρθρο