Όποιος θέλει το πιστεύει: Η παγκόσμια σύσκεψη των ξένων εκδόσεων της «Le Monde diplomatique» συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου Μπους στην Ιταλία. Αποτέλεσμα; Οι άραβες δημοσιογράφοι-συνεργάτες της M.D. όχι μόνο χάθηκαν στην Αιώνια Πόλη, αλλά αντιμετώπισαν και δεκάδες προβλήματα με τους εκατοντάδες καραμπινιέρους που είχαν αποκλείσει τους δρόμους. Ηταν, βλέπετε, μελαψοί. Αρα, ύποπτοι...
Η παρουσία των Αράβων μεταξύ μας ήταν, από μόνη της, μία μικρή έκπληξη, αφού από πέρυσι μέχρι φέτος, η οικογένεια των διεθνών εκδόσεων σε Αφρική και Ασία διευρύνθηκε εντυπωσιακά: επτά νέες εκδόσεις (Κουβέιτ, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Εμιράτα κ.ά.), ενώ έρχεται και η συνεργασία μιας μεγάλης αλγερινής εφημερίδας. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των διεθνών εκδόσεων της «Monde diplomatique» αυξήθηκε από 26 σε 35, φέρνοντας και μία άλλη πρωτοφανή συνέπεια: καθώς τα νέα μέλη μέλη δεν μιλούν γαλλικά, πρώτη φορά η σύσκεψη της οικογένειας της M.D. έκανε την «παραχώρηση» να ακουστεί, στη συνεδρίαση, και κάποια άλλη γλώσσα πλην των «μητρικών» γαλλικών.
Η δεύτερη μεγάλη οικογένεια είναι εκείνη των ισπανόφωνων, με επικεφαλής την Αργεντινή και την Ισπανία, οι οποίες μεταφράζουν τα κείμενα και τα παρέχουν στη Χιλή, το Περού κ.ά. Η ιδιαιτερότητα των Λατίνων μάλιστα είναι ότι ένα μέρος της δικής τους έκδοσης αφιερώνεται σε πρωτότυπα κείμενα που αφορούν τη δική τους επικαιρότητα.
Γεωγραφικά, πάντως, σε λίγο θα υπάρχει και μία ακόμη ομάδα, εκείνη της Ασίας. Πέραν των αραβικών χωρών της περιοχής, μετά την Ιαπωνία και την Ινδία, η «Le Monde diplomatique» θα εκδίδεται σύντομα και από το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία εβδομαδιαίο περιοδικό του Χονγκ Κονγκ.
Η τελευταία -αλλά πρώτη σε ηλικία, οικογένεια είναι η ευρωπαϊκή, η οποία αποτελεί και το «σκληρό πυρήνα» της «Monde diplomatique» παρότι οι κυκλοφορίες της είναι μικρότερες από των υπολοίπων: Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Φιλανδία -χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε την ελληνική έκδοση που φιλοξενεί κάθε εβδομάδα η «Κ.Ε.».
Παραδοσιακά, ωστόσο, η ετήσια συνάντηση γίνεται πάντοτε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ετσι, για δεύτερη φορά, οικοδεσπότης μας ήταν η ιταλική «il Manifesto», που κυκλοφορεί έχοντας στις σελίδες της τη «Le Monde diplomatique». Οσοι, βέβαια, θυμούνται το ιστορικό βιβλιοπωλείο στο ισόγειο της εφημερίδας, θα απογοητευτούν. Στη θέση του, στον αριθμό 146 της Via Tomacceli, βρίσκεται πια ένα υπερπολυτελές κατάστημα της Φεράρι...
Δύο διεθνή ζητήματα
Ο πρώτος μεγάλος κύκλος συζήτησης μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων της M.D. αφορά την κοινή επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, στη φετινή συνάντηση αποφασίστηκε και ρυθμίστηκαν οι τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία μίας κοινής βάσης φωτογραφιών και εικαστικών, η οποία θα είναι προσβάσιμη δωρεάν απ’ όλους.
Ο δεύτερος κύκλος αφορά την εκμετάλλευση των «προϊόντων» της «Le Monde diplomatique»: άτλαντες, βιβλία, χάρτες. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό γνώρισε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τους χαρτογράφους της, από τον Ατλαντα που δημοσίευσε η «Κ.Ε.» το 2004. Μετά την παγκόσμια επιτυχία του, ετοιμάζεται για φέτος μία ειδική έκδοση: ο «Ατλας της Οικολογίας».
Και φυσικά υπάρχει και το Διαδίκτυο. Ολες οι εκδόσεις έχουν πλέον τη δική τους εκδοχή στον παγκόσμιο ιστό. Στην Ελλάδα, από το 2001, όλη η ύλη βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ιστοσελίδα enet.gr.
Ομως, για την ελληνική αποστολή, η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε την κατασκευή μιας χωριστής ιστοσελίδας στη διεύθυνση www.monde-diplomatique.gr, όπου ο αναγνώστης θα έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, με δυνατότητα αναζήτησης με ημερομηνία, συγγραφέα, λέξεις-κλειδιά κ.λπ. Θα είναι η προσφορά της «Κ.Ε.» στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας, η οποία αποτελεί τον κύριο όγκο των αναγνωστών της ελληνικής έκδοσης της «Le Monde diplomatique».
Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική έκδοση θα ενσωματωθεί και στην τεράστια βάση δεδομένων, η οποία έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται στη γαλλική ιστοσελίδα. Στο τέλος κάθε κειμένου θα υπάρχει μετάφραση σε όλες τις διαθέσιμες γλώσσες.
* Υστερόγραφο: Από τη Ρώμη θα μας μείνει η εικόνα μιας αστυνομοκρατούμενης (λόγω Μπους) πόλης, αλλά πάντα όμορφης. Από τη συνάντηση θα μας μείνει η έκπληξη για το πόσοι πολλοί γίναμε. Του χρόνου θα τα πούμε στο Παρίσι, με την ευκαιρία της εκλογής του καινούριου διευθυντή.
«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»