el | fr | en | +
Accéder au menu

Ο Σερζ Χαλιμί στη θέση του Ιγνάσιο Ραμονέ στη διεύθυνση της έγκυρης «Monde diplomatique»

Αλλαγή σκυτάλης

Ύστερα από 35 χρόνια στην «Monde diplomatique» -17 από τα οποία ως διευθυντής- ο Ιγνάσιο Ραμονέ παραχώρησε τη θέση του σε κάποιον που ειδικεύεται στον ίδιο τομέα: τη μελέτη των ΜΜΕ. Κατά μία παράξενη συγκυρία, μάλιστα, ο νέος επικεφαλής της διάσημης εφημερίδας, ο Σερζ Χαλιμί, έχει ασχοληθεί με δύο θέματα που αφορούν και την Ελλάδα: τον ρόλο των περίφημων μεγαλοδημοσιογράφων-τηλεσχολιαστών, αλλά και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην υπόθεση των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας και ειδικότερα του Κοσόβου απ’ τα ΜΜΕ.

Ο Χαλιμί ακολουθεί τη σχολή της μαρξιστικής κριτικής στα μέσα ενημέρωσης, τη σχολή του Τσόμσκι, του Ντεμπρέ, του Μπουρντιέ. Σε αντίθεση, όμως, με αυτούς, ο ίδιος είναι ελάχιστα «μιντιακός»: αρνείται τις περισσότερες συνεντεύξεις και ιδιαίτερα της τηλεόρασης, ενώ οι φωτογραφίες του είναι σπάνιες. Στη «Le Monde diplomatique» ο Χαλιμί ξεκίνησε να γράφει επαγγελματικά το 1992, με τομέα ευθύνης του τα μέσα ενημέρωσης και τις ΗΠΑ, μια χώρα που γνωρίζει άριστα, αφού έκανε το διδακτορικό του στις πολιτικές επιστήμες στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Το 1997, γίνεται ευρέως γνωστός χάρη στο βιβλίο του «Οι νέοι σκύλοι-φύλακες». Εκεί αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ τηλεαστέρων-μεγαλοδημοσιογράφων και πολιτικών, περιγράφοντας πώς μια μικρή ομάδα «μόνιμων τηλεοπτικών καλεσμένων» (βλέπε «παράθυρα») διαμορφώνει την κοινή γνώμη σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Γράφει, επίσης, για τη λογοκρισία και την αυτολογοκρισία.

Ύστερα από σιωπή πολλών μηνών, οι περισσότεροι από τους «σκύλους-φύλακες» αρχίζουν να αντιδρούν, ασκώντας κριτική στον Χαλιμί από τα μέσα που τους φιλοξενούν. Η αιτία; Το γεγονός ότι το βιβλίο του, χωρίς καμία ιδιαίτερη προβολή, είχε πουλήσει περίπου 250.000 αντίτυπα! Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση εκείνη κράτησε πολλούς μήνες στη Γαλλία, καθώς σε αυτόν μετείχαν πολλά γνωστά πρόσωπα της ενημέρωσης. Το 2000, ο Χαλιμί γράφει το βιβλίο «Η κοινή γνώμη διαμορφώνεται» (μαζί με τον Ντομινίκ Βιντάλ) με το οποίο ξαναταράζει για τα καλά τα νερά του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι συγγραφείς περιγράφουν σ’ αυτό πώς τα ΜΜΕ της Γαλλίας πήραν το μέρος του ΝΑΤΟ στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας -και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κοσόβου- και εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους δεν έμεινε χώρος σε αναγνώστες και τηλεθεατές να διαμορφώσουν οι ίδιοι άποψη.

Τα βιβλία που ακολουθούν («Όταν η αριστερά προσπαθούσε» και «Το μεγάλο βήμα προς τα πίσω») είναι αυστηρώς πολιτικά, ωστόσο ο Χαλιμί έχει συνδέσει το όνομά του με την αδέσμευτη δημοσιογραφία. Αυτήν ακριβώς που αντιπροσωπεύει και η «Le Monde diplomatique».

Για να γιορτάσει τα 10 χρόνια συνεργασίας της με τη γαλλική επιθεώρηση, η «Κ.Ε.», σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, έχει προσκαλέσει τον Σερζ Χαλιμί, στην Αθήνα, για μια σειρά εκδηλώσεων. Σύντομα θα έχουμε και τις λεπτομέρειες.

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Valia Kaimaki

Δημοσιογράφος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συντονίστρια της ελληνικής έκδοσης της «Le Monde diplomatique»

Μοιραστείτε το άρθρο