el | fr | en | +
Accéder au menu

Διάλεξη του πρώην διευθυντή της Le Monde diplomatique

Ο Ignacio Ramonet στο Megaron Plus !

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008, Ώρα έναρξης 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

GIF - 29.1 kio

Στα ίχνη της σύγχρονης παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη του πρώην διευθυντή του μηνιαίου γαλλικού περιοδικού «Le Monde Diplomatique».

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον Ιγνάσιο Ραμονέ (Ignacio Ramonet) θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Η διάλεξη του Γάλλου δημοσιογράφου θα έχει τον τίτλο «Οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου». Γεννημένος στις 5 Μαίου 1943 στη Redondela της Γαλικίας στην Ισπανία, ο Ιγνάσιο Ραμονέ εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Γαλλία από το 1972. Παλαιός μαθητής του διάσημου Γάλλου σημειολόγου και στοχαστή Ρολάν Μπαρτ (Roland Barthes), έκανε διδακτορικό στη Σημειολογία στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (École des hautes études en sciences sociales).

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ υπήρξε διευθυντής της μηνιαίας γαλλικής έκδοσης Le Monde diplomatique από το 1991 μέχρι τον περασμένο μήνα, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Σερζ Χαλιμί. Παράλληλα, ο Ραμονέ διδάσκει Θεωρία της Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Denis Diderot στο Παρίσι και γράφει βιβλία γεωπολιτικής και κριτικής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ είναι ειδικός στη γεωπολιτική, την οικονομία και την ιστορία του πολιτισμού.

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ υπήρξε ο ιδρυτής της ATTAC (Association pour la Taxation des Transactions pour l’aide aux Citoyens), δηλαδή της Ένωσης για τη Φορολογία των Οικονομικών Συναλλαγών για τη Βοήθεια των Πολιτών. Το κυρίως άρθρο του στη Le Monde diplomatique τον Δεκέμβριο του 1997 είχε θέμα τη δημιουργία αυτής της Ένωσης, η οποία ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και από τότε αναπτύχθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό που αριθμεί σήμερα 65.000 μέλη περίπου και έχει παραρτήματα σε σαράντα χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό που προτείνει είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση μεταξύ του 0,1% και 0,5% των νομισματικών συναλλαγών προκειμένου να αμβλυνθεί η νομισματική κερδοσκοπία και να συγκεντρωθούν πόροι για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας. Ένα από τα σλόγκαν της ATTAC είναι ότι «Ο κόσμος δεν είναι για πούλημα», αρνούμενη την εμπορευματοποίηση της κοινωνίας.

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ υπήρξε επίσης ένας από τους πρωτεργάτες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε, για το οποίο πρότεινε το σλόγκαν: «Ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός». Είναι ο ιδρυτής της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνές Παρατηρητήριο των Μέσων Ενημέρωσης (Media Watch Global) και της γαλλικής εκδοχής του.

Για την εργασία του στη Monde Diplomatique και για τη συγγραφική του συμβολή, ο Ιγνάσιο Ραμονέ έγινε επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Saint-Jacques-de-Compostelle και έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως το ισπανικό βραβείο Prix Liber’Press 1999 για τον «καλύτερο δημοσιογράφο της χρονιάς», το ιταλικό βραβείο για τον «καλύτερο ξένο δημοσιογράφο υποστηρικτή της ειρήνης» για το 2000, το ισπανικό βραβείο για τον «καλύτερο δημοσιογράφο υποστηρικτή των δικαιωμάτων του ανθρώπου» για το 2001, το βραβείο «Πολιτισμικής Επικοινωνίας» του Μαρόκου για το 2003, το ισπανικό βραβείο José Couso για την «Ελευθερία του Τύπου» για το 2006 και πολλά άλλα.

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ είναι περισσότερο γνωστός στο ελληνικό κοινό ως συγγραφέας, αφού τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι «Πόλεμοι του 21ου αιώνα : Νέοι φόβοι και νέες απειλές μετάφραση» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2003), το «Μάρκος, η εξεγερμένη αξιοπρέπεια: Συζητήσεις με τον υποδιοικητή Μάρκος» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001), η «Σιωπηρή προπαγάνδα: Μάζες, τηλεόραση, κινηματογράφος» (Πόλις, 2001).

Το γνωστότερο όμως από όλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, είναι το βιβλίο «Εκατό ώρες με τον Φιντέλ : Βιογραφία σε δύο φωνές» (Πατάκης, 2007). Ο Ιγνάσιο Ραμονέ μίλησε με τον Φιντέλ Κάστρο για εκατό ώρες μέσα σε μια περίοδο μερικών μηνών. Το βιβλίο, του οποίου η πρώτη έκδοση ήταν πάνω από 700 σελίδες, και η δεύτερη 800, το έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Κάστρο και παρέχει μια ακτινογραφία της σκέψης του κύριου οργανωτή της Κουβανικής Επανάστασης. Έχει μεταφραστεί ακόμη και στα Ιαπωνικά.

«Έχω ζήσει στην Ταγγέρη στο Μαρόκο και αυτό που με ενδιέφερε ως παιδί όπως και πολλούς άλλους ανθρώπους της γενιάς μου ήταν η άρση του αποικιακού καθεστώτος», θα πει ο Ιγνάσιο Ραμονέ σε μια συνέντευξή του. «Δεν ανήκω στη γενιά που αγωνιζόταν ενάντια στον φασισμό. Αυτή ήταν η γενιά των γονιών μου: ο πατέρας μου συμμετείχε στον ισπανικό εμφύλιο και η μητέρα μου ήταν συνδικαλίστρια. Η βασική μάχη της γενιάς μου κατά τη διάρκεια της εφηβείας και λίγο αργότερα ήταν η αποικιοποίηση και η αντι-αποικιοποίηση. Κάποιοι από τους συμμαθητές μου στο σχολείο ήταν αλγερινοί πρόσφυγες στην Ταγγέρη εξαιτίας της καταπίεσης στη χώρα τους. Όταν η Κούβα ήρθε στη ζωή μου, θυμήθηκα αυτούς. Εξάλλου, λίγοι άντρες έχουν γίνει ιστορικοί μύθοι κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο Φιντέλ είναι ένας από αυτούς. Είναι ο τελευταίος ήρωας της διεθνούς πολιτικής», σχολιάζει ο συγγραφέας.

Η γεωπολιτική είναι η επιστήμη που μελετά, αναλύει και ερμηνεύει την αλληλεξάρτηση μεταξύ του γεωγραφικού χώρου και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και την πολιτισμική σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό την αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος. Η γεωπολιτική αποτελεί εργαλείο της στρατηγικής με κεντρικό σημείο την εθνική ισχύ και τον έλεγχο μίας γεωγραφικής επικράτειας. Σήμερα, τα δεδομένα της γεωπολιτικής στον σύγχρονο κόσμο αλλάζουν. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι χώρες του κόσμου μάχονται η κάθε μία για τα συμφέροντά της.

Στις 2 Απριλίου, στην εκδήλωση του Megaron Plus, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιγνάσιο Ραμονέ θα απαντήσει στις ερωτήσεις μας και θα εκφράσει τις δικές του απόψεις για τη σύγχρονη γεωπολιτική κατάσταση του κόσμου.

Valia Kaimaki

Δημοσιογράφος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συντονίστρια της ελληνικής έκδοσης της «Le Monde diplomatique»

Μοιραστείτε το άρθρο