Πριν από μια δεκαετία, οι συναντήσεις των διεθνών εκδόσεων της «Monde diplomatique» κρατούσαν δύο μέρες. Οι λιγότερες από δέκα διεθνείς εκδόσεις (τότε) είχαν απεριόριστο χρόνο σ’ αυτό το διήμερο να συναντηθούν με τους συντάκτες στη Γαλλία, ν’ ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν καλύτερα. Με 42 έντυπες εκδόσεις και άλλες τόσες ηλεκτρονικές, χρειάστηκαν φέτος οι διπλές μέρες και πάλι δεν τα είπαμε όλα. Γι’ αυτό και για πρώτη φορά, η διάρθρωση της συνάντησης ήταν εκείνη ενός συνεδρίου: με εισηγήσεις και κατόπιν συζήτηση με διαφορετικές συναθροίσεις ανά γεωγραφική περιοχή.
Για πρώτη φορά συμμετείχε και ο «Πολίτης», το νεαρότερο μέλος της οικογένειας.
Η οικογένεια αυτή αποτελεί διεθνές φαινόμενο, όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε συνάντηση και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης του Τύπου όχι μόνο σε σχέση με την πτώση της κυκλοφορίας του αλλά και σε σχέση με το σοβαρό περιορισμό της αυτονομίας του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η πλειονότητα των εντύπων που φιλοξενούν τη «Monde diplomatique» εκτός Γαλλίας είναι έντυπα ανεξάρτητα, χωρίς οικονομικές και πολιτικές δουλείες. Η ίδια η «Monde diplomatique» έχει κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία της από την εταιρεία Monde ΑΕ: η εκδοτική της γραμμή είναι αυτόνομη ενώ ο διευθυντής εκλέγεται από τη συνέλευση των εργαζομένων.
Μάλιστα ο διάδοχος του Ιγνάσιο Ραμονέ, Σερζ Αλιμί, που εκλέχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αυτός που προήδρευσε της συνάντησης. Για να μπορέσουν όλοι οι εταίροι να γνωρίσουν τον καινούργιο διευθυντή, η φετινή «ολομέλεια» έγινε στο Παρίσι, αντί να φιλοξενηθεί στην έδρα μιας ξένης έκδοσης (στην Αθήνα έγινε το 2003).
Η συνάντηση διαρθρώθηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο ήταν η ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και της εκδοτικής πολιτικής της «Monde diplomatique». Εισηγητές ήταν ο Σερζ Αλιμί και ο υποδιευθυντής Αλέν Γκρες. Αναλύοντας την κρίση του Τύπου ο Αλιμί αναφέρθηκε στην υποχώρηση της κυκλοφορίας του Τύπου παγκοσμίως και την ταυτόχρονη ανάδυση του δωρεάν Τύπου. Σημείωσε ότι ο «παραδοσιακός Τύπος» πρέπει να προσφέρει κάτι στο οποίο δεν υπάρχει δωρεάν πρόσβαση: είναι η ποιοτική έρευνα, η πρωτοτυπία, το ρεπορτάζ». Κι όμως η εφημερίδα «Le Monde» αποφάσισε να μειώσει κατά 1000 ετησίως της σελίδες της. Τα διεθνή θέματα, η πολιτική και η οικονομία θα συνεχίσουν να έχουν την προτεραιότητα αλλά θα παρουσιάζονται με αναλύσεις, απόψεις, συνεντεύξεις «την κοινωνική διάσταση τω διεθνών», όπως λένε οι ίδιοι. Ο όμιλος Tribune (που εκδίδει τους «Los Angeles Times») προβλέπει επίσης μείωση 500 σελίδων την εβδομάδα συνολικά για τις 13 εφημερίδες που εκδίδει. «Αντί λοιπόν να διαβάζουμε έρευνες ή ρεπορτάζ, θα διαβάζουμε παντού πορτραίτα», κατέληξε ο Αλιμί.
Όσο για τον Αλέν Γκρες ανέπτυξε μια καινούργια πρόταση ανάγνωσης της διεθνούς κατάστασης. Μια ανάγνωση στην οποία η ανάδυση χωρών της Ασίας (Κίνα, Ινδία), της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία) καθώς και της Ρωσίας και η ανάμιξή τους στα διεθνή τεκταινόμενα, δημιουργεί ένα νέο πολυπολικό κόσμο, όπου τα γεγονότα της παγκόσμιας σκακιέρας εξαρτώνται από την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πόλων. «Το καινούριο στοιχείο που αναμφίβολα θα παίξει αρκετά σημαντικό ρόλο στα επόμενα τριάντα χρόνια είναι ο αγώνας για τον έλεγχο των πρώτων υλών. Σχεδόν επιστρέφουμε στην περίοδο πριν από το 1914» σημείωσε ο Αλέν Γκρες.
Το δεύτερο μέρος της συνάντησης ασχολήθηκε με την ενίσχυση της συνεργασίας μας, τις εκδόσεις στο διαδίκτυο καθώς και ζητήματα τεχνικά και επικοινωνίας. Εισηγητές ήταν ο υπεύθυνος των διεθνών εκδόσεων, Ντομινίκ Βιντάλ και ο διευθυντής οικονομικού Μπρυνό Λομπάρ. Το εξαμηνιαίο ραντεβού μας ενισχύεται πλέον από μηνιαία ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης. Το μέτρο είναι απαραίτητο αφού ο αριθμός των έντυπων εκδόσεων πέρασε από 35 σε 42 μέσα σε ένα χρόνο. Οι νέες εκδόσεις βρίσκονται στον Αραβικό κόσμο (Μαρόκο, Παλαιστίνη, Σουδάν, Υεμένη), στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία και Βολιβία) και στην Ευρώπη (Κύπρος). Ετοιμάζονται εκδόσεις στο Μεξικό, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Τουρκία. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες περίπου 40 συνδρομητικές εκδόσεις στο Διαδίκτυο, υπό την ομπρέλα της κεντρικής ιστοσελίδας www.monde-diplomatique.fr (www.monde-diplomatique.gr για τα ελληνικά).
Για τον Αραβικό κόσμο και τη Λατινική Αμερική η έκδοση της επιθεώρησης είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ότι για τους υπόλοιπους. Τα κείμενα μεταφράζονται μία φορά, προτίθενται και κείμενα από διανοούμενους και δημοσιογράφους των συγκεκριμένων περιοχών και κάθε έκδοση επιλέγει τα κείμενα που θέλει να δημοσιεύσει. Ετσι λοιπόν λειτουργούν πια «γεωγραφικές ομάδες», οι οποίες παίρνουν και κοινές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, οι αραβικές εκδόσεις θα απονείμουν φέτος «βραβείο δημοσιογραφίας νέων», μια επιβράβευση για νέους δημοσιογράφους που πραγματοποίησαν δύσκολες έρευνες και ρεπορτάζ, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη.
Η καινούργια ιδέα είναι να αναπτύξουμε συλλογικά τα «ένθετα» της «Monde diplomatique». Πρόκειται για ένα χωριστό τετρασέλιδο που, κάποιους μήνες, φιλοξενείται από την εφημερίδα. Χρηματοδοτείται από έναν σπόνσορα (κυρίως οργανισμούς, κυβερνήσεις, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις) αλλά το εκδοτικό της περιεχόμενο παράγεται αποκλειστικά από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Στόχος –γιατί υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον- θα είναι οι περιφέρειες που θέλουν να προβληθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα από τη «Monde diplomatique» και τις ξένες εκδόσεις της.