Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία της ιστοσελίδας της, της πρώτης στο γαλλικό τύπο, η Le Monde diplomatique εγκαινιάζει μια νέα ηλεκτρονική έκδοση, διαθέσιμη σε όλους τους συνδρομητές της. Με αυτό το «χειροποίητο» διαδικτυακό λανσάρισμα, το οποίο έφτιαξε η μικρή ομάδα που ασχολείται με την ιστοσελίδα σε καθημερινή βάση, δεν γιορτάζουμε τις αρετές της διαδραστικότητας ούτε προτείνουμε κάποιο θαυμαστό αποκλειστικό περιεχόμενο: σκοπεύουμε, κυρίως, να σας δώσουμε τη δυνατότητα να διαβάζετε την εφημερίδα παντού και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για να διαβάσετε την εφημερίδα σε ταμπλέτα, εκτός από την όποια σύνδεση στο διαδίκτυο, προτείνουμε αντί για διάφορες εφαρμογές που ταιριάζουν σε αντίστοιχες συσκευές, να κατεβάσετε την εφημερίδα σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book). Οι συνδρομητές μας μπορούν να φορτώσουν τα βιβλία κατευθείαν από την ιστοσελίδα μας.
Η πρόσβαση στην ψηφιακή έκδοση της ιστοσελίδας μας, καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν δομηθεί κυρίως με βάση το ελεύθερο λογισμικό. Η ομάδα της Le Monde diplomatique παραμένει πιστή στις αρχές που διέπουν την ιστοσελίδα της από την παρθενική της εμφάνιση στις 4 Φεβρουαρίου του 1995: να διατηρήσει την τεχνογνωσία και τον πειραματικό χαρακτήρα της παραγωγής μας.
Έτσι, γεννήθηκε το «Σύστημα δημοσιεύσεων για το διαδίκτυο», ένα λογισμικό που είναι πιο γνωστό με το όνομα SPIP, το οποίο υποστηρίζει μέχρι σήμερα τη βάση για τα αρχεία μας και παραμένει το εργαλείο για την εξέλιξή μας. Το εργαλείο αυτό έπαιξε ουσιαστικό ρόλο με την εμφάνιση της «Ένωσης για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τη δράση πολιτών» (Attac) το 1998, αμέσως μόλις η ιστοσελίδα μας αποκάλυψε το σχέδιο για την Πολυμερή Συμφωνία Επενδύσεων υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Αυτή η σχεδόν αποκλειστική χρήση ελεύθερου λογισμικου ενισχύει την ανεξαρτησία μας απέναντι στο τάδε ή στο δείνα μεγαθήριο της πληροφορικής.
Κόντρα στη δικτατορία του στιγμιαίου που επιβάλλουν οι μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, η Le Monde diplomatique επικεντρωνόταν πάντα στην επιστροφή στο παρελθόν, στο χρόνο, στην ιστορία. Επομένως, το γεγονός ότι το λανσάρισμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης συμπίπτει με την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων του εντύπου από το 1954 δεν οφείλεται στην τύχη. Η συνδρομή στην ηλεκτρονική έκδοση δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να συνδέσουν τις φωτιές του παρόντος με τις στάχτες του παρελθόντος και να επιδοθούν με αυτό τον τρόπο σε μια πνευματική γυμναστική την οποία επιχειρεί να καταστήσει παρωχημένη η συνεχής ροή πληροφοριών: να συνδέσει τα αίτια με τις συνέπειες.
Σύνοδος του Μπαντούνγκ και δημιουργία του κινήματος των αδεσμεύτων, γαλλοβρετανική αποστολή στο Σουέζ (1956), επέμβαση των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη την ίδια χρονιά, ανεξαρτητοποίηση των αφρικανικών κρατών, κρίση των πυραύλων στην Κούβα (1962), πόλεμος στο Βιετνάμ, πραξικόπημα κατά του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή (1973), προεδρία του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ (1981 – 1989), πρώτη και δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, πτώση του τείχους του Βερολίνου και τέλος της Σοβιετικής Ένωσης (1989 – 1991), πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, ευρωπαϊκή διεύρυνση, ανάδυση της Κίνας και της Ινδίας ως παγκόσμιες δυνάμεις: είναι τόσα τα ιστορικά μονοπάτια που το αρχείο μας προτείνει να ανακαλύψετε, να συγκρίνετε, να κατανοήσετε.
Παρά τον τίτλο της, η μηνιαία εφημερίδα μας δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις γεωπολιτικές αναταραχές. Παρακολούθησε τις απόπειρες για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης τη δεκαετία του 1970, την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού και της οικονομίας του χρήματος, τις κοινωνικές αντιστάσεις, τις εξελίξεις στο χώρο της εργασίας, τις μάχες και τις κατακτήσεις των γυναικών. Τέλος, επειδή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις πολιτικές μεταβολές από τις επιστημονικές και τις πολιτισμικές, το έντυπό μας ανέλυσε επίσης την κατάκτηση του διαστήματος, την επέλαση των ρομπότ, την επανάσταση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Κανείς, επίσης, δεν εκπλήσσεται βρίσκοντας στις στήλες της κείμενα μεγάλων συγγραφέων όλων των ηπείρων: Τζέιμς Μπάλντουϊν, Τζον Μπέρτζερ, Μαχμούτ Νταρουίς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Εδουάρδο Γκαλεάνο, Ναντίν Γκόρντιμερ, Χουάν Γοϊτισόλο, Γκίντερ Γκρας, Ελφρίντε Γέλινεκ, Σούκι Κιμ, Ντόρις Λέσινγκ, Αλία Μαμντούχ, Κενζαμπούρο Όε, Αρουντάτι Ρόι, Γουόλε Σογίνκα, Μάριο Βάργας Λιόσα, Κρίστα Βολφ...
Νιώθει κανείς τεράστια ικανοποίηση ανατρέχοντας έτσι στο χρόνο, μετατρέποντας την ιστορία σε εργαλείο γνώσης για να κατανοήσει το παρόν – και σε όπλο για να χαράξει το μέλλον. Ανάγνωση επί χάρτου, ανάγνωση κι επί της οθόνης: όπως η έντυπη έκδοση, έτσι και η ηλεκτρονική έχει ανάγκη από βελτιώσεις και εξέλιξη. Υπολογίζουμε στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας. Γιατί, όποια υποστήριξη κι αν έχουμε, το μέλημά μας είναι πάντα να βελτιώσουμε αυτή την κοινότοπη όσο και πολύτιμη πρακτική: την ανάγνωση μιας εφημερίδας.