Άμεσες ενισχύσεις: εισήχθησαν από τη μεταρρύθμιση του 1992 (80% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ). Στόχος τους είναι η εξασφάλιση στους αγρότες ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανεξάρτητα από τις παραγόμενες ποσότητες («αποσύνδεση»), για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή και οι στρεβλώσεις στο εμπόριο. Οι άμεσες ενισχύσεις αντισταθμίζουν τη μείωση των εγγυημένων τιμών.
«Τσεκάπ της ΚΑΠ» ή Διαγνωστικός Έλεγχος: συμφωνία που συνήψαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος της ο «εκσυγχρονισμός» της ΚΑΠ. Στα μέτρα της περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων στα γαλακτοκομικά, η αποσύνδεση των ενισχύσεων και η «πολλαπλή συμμόρφωση» προκειμένου να θεμελιώνεται δικαίωμα για την καταβολή ορισμένων ενισχύσεων.
Αποσύνδεση: εφαρμόζεται όταν οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση την καλλιεργούμενη επιφάνεια της εκμετάλλευσης και δεν συνδέονται με την παραγωγή. Το ύψος της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα ονομάζεται «καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης» και εξαρτάται από κάθε κράτος - μέλος.
Περιβαλλοντική πολλαπλή συμμόρφωση: όροι (οι οποίοι αφορούν το περιβάλλον, την υγειονομική ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας) οι οποίοι, εάν δεν εκπληρώνονται από τους αγρότες, συνεπάγονται τη μείωση των ενισχύσεων που τους καταβάλλονται. Εάν το μέτρο είναι κοινοτικό, η εφαρμογή του εξαρτάται από τα κράτη - μέλη, τα οποία αποφασίζουν για την καταβολή των ενισχύσεων.
Χρηματοδοτικά κίνητρα: αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του αγρότη να επιλέξει μεθόδους παραγωγής περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.
Κοινές Οργανώσεις της Αγοράς (ΚΟΑ): κάθε προϊόν ή ομάδα προϊόντων (δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, χοιρινό κρέας, γάλα, αυγά, κρασί) αποτελεί αντικείμενο ενός κανονισμού που αποσκοπεί στον προσανατολισμό της παραγωγής, στη σταθεροποίηση των τιμών και στη διασφάλιση του ανεφοδιασμού με τις ενδεδειγμένες ποσότητες. Όταν ορισμένα προϊόντα δεν βρίσκουν αγοραστή, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα τα αγοράζει σε μια εγγυημένη τιμή (ανώτερη της παγκόσμιας τιμής), η οποία καθορίζεται κάθε χρόνο: αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 ΚΟΑ. Από το 2007 έχει δρομολογηθεί πολιτική συνένωσής τους σε μια ενιαία ΚΟΑ.
Κοινοτική προτίμηση: ένας από τους πυλώνες της ΚΑΠ. Θεσμοθετήθηκε ήδη από τις απαρχές της Κοινότητας και αποσκοπεί στην προστασία της ευρωπαϊκής γεωργίας από τον διεθνή ανταγωνισμό. Υλοποιείται με την επιβολή τελωνειακών δασμών και την επιδότηση των εξαγωγών.
Ποσοστώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα: καθιερώθηκαν το 1984 και στοχεύουν στον περιορισμό και στη σταθεροποίηση της παραγωγής (αγελαδινού) γάλακτος. Επέτρεψαν τη μείωση των κοινοτικών δαπανών.
Επιστροφές: οι εξαγωγικές επιδοτήσεις. Αποτελούν την πλέον προφανή – και όχι τη μοναδική - πηγή του ντάμπινγκ, δηλαδή της εξαγωγής σε τιμή κάτω του κόστους.
Συνδεδεμένες επιδοτήσεις: εξαρτώνται από την παραγωγή ή από τις τιμές που ισχύουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Επιδοτήσεις απολύτως αποσυνδεδεμένες: χορηγούνται στους αγρότες, ακόμα κι αν δεν παράγουν τίποτε. Αποτελούν τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.