el | fr | en | +
Accéder au menu

ΗΠΑ

Κατασκοπία μεταξύ συμμάχων...

Ο Νίκι Χέιγκερ είναι ο πρώτος ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη του δικτύου κατασκοπίας Echelon, στο βιβλίο του Secret Power (1), που δημοσιεύτηκε το 1996 και στηρίζεται σε συζητήσεις με πολλές δεκάδες πράκτορες της GCSB -της υπηρεσίας πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας. Στις 23 και 24 Απριλίου 2001, κατέθεσε στην προσωρινή επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σύστημα υποκλοπής Echelon. Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

«Στη ζώνη του Ειρηνικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της συμμαχίας UKUSA (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), κατασκοπεύουν άνετα τους στενούς συμμάχους τους και τους εμπορικούς εταίρους τους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90 οι στόχοι αυτοί αντιπροσώπευαν περίπου το μισό από το φορτίο της συνολικής εργασίας των αναλυτών που εργάζονται στο πλαίσιο της GCSB. Οι άνθρωποι από τους οποίους πήρα συνεντεύξεις κατασκόπευαν κυρίως δυο χώρες στο νότιο Ειρηνικό: τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία είναι ωστόσο ο κυριότερος εμπορικός εταίρος για τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πληροφορίες (...). Όσον αφορά τη Γαλλία, είναι δημοσίως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως, κατ’ ιδίαν, οι υπηρεσίες υποκλοπής των σημάτων αυτών των δύο χωρών ζήτησαν από τη Νέα Ζηλανδία να στήσει ένα ειδικό σχέδιο για να παρακολουθεί τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Έτσι, στη δεκαετία του ’80 μέχρι το 1996, μια από τις τρεις σημαντικότερες μονάδες ανάλυσης της GCSB ήταν αφιερωμένη στην (...) κατασκοπία των γαλλικών επικοινωνιών στη Νέα Καληδονία και τη γαλλική Πολυνησία. Ο λόγος αυτού του αιτήματος, σύμφωνα με τα μέλη της GCSB με τα οποία είχα μιλήσει, ήταν ότι οι δύο πυρηνικές δυνάμεις ήθελαν να παρακολουθούν την ανάπτυξη του γαλλικού πυρηνικού όπλου (...).

Η βρετανική κυβέρνηση κατάφερε μάλλον να αποφύγει τη σημερινή έρευνα που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά στο βαθμό που αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα θα αναγκαστεί να κάνει μια επιλογή. Εάν υπάρχει ένα αδύνατο σημείο σε αυτή τη συμμαχία UKUSA ηλικίας 50 χρόνων, είναι η Μεγάλη Βρετανία και η νομιμοφροσύνη της, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα, από τη μια πλευρά, στο καθήκον της να κατασκοπεύει την Ευρώπη και, από την άλλη πλευρά, τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Michael T. Klare

Καθηγητής στο Hampshire College στο Amberst (Μασαχουσέτη), ειδικός στη μελέτη για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια. Συγγραφέας ανάμεσα σε άλλα του «The Race for What’s Left : The Global Scramble for the World’s Last Resources» , Metropolitan Books, Νέα Υόρκη, 2012.

(1Secret Power. New Zealand’s Role in the International Spy Network, Craig Potton Publishing, Νέλσον, Νέα Ζηλανδία, 1996

Μοιραστείτε το άρθρο