el | fr | en | +
Accéder au menu

Η αποικία που έγινε ΝΑΤΟϊκή βάση

Γκάνα, ένα πείραμα υπό αμφισβήτηση

Στις 6 Μαρτίου η Γκάνα γιόρτασε την πεντηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν δώδεκα αρχηγοί κρατών της Μαύρης Ηπείρου και προσωπικότητες όπως ο αμερικανός πάστορας Τζέσε Τζάκσον. Η πρώην Χρυσή Ακτή υπήρξε η πρώτη αφρικανική αποικία που ελευθερώθηκε από την κυριαρχία των αποικιοκρατών, υπό την καθοδήγηση του Κουάμε Νκρούμαχ, μιας ιστορικής μορφής των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Το 2007 η Άκρα έχει μετατραπεί σε υπόδειγμα για την Παγκόσμια Τράπεζα και σε ένα από τα ατού της στρατηγικής των ΗΠΑ για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας των συμφερόντων τους.

Πενήντα χρόνια από τη στιγμή που αποτίναξε την κυριαρχία των αποικιοκρατών, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα που την ταλάνιζαν το 1957. Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρη την μετααποικιακή Αφρική: πώς είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθεί μια υπανάπτυκτη οικονομία, η οποία εξαρτάται από μερικές πρώτες ύλες (αγροτικά προϊόντα ή ορυκτά) των οποίων η τιμή είναι ασταθής; (1) Τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική, η Γκάνα επιχείρησε όλα όσα έχει δοκιμάσει η Αφρική από την εποχή της δεκαετίας του 1960. Κατ’ αρχάς τη διευθυνόμενη οικονομία, την εποχή του Νκρούμαχ, με επενδύσεις στις υποδομές και στον κοινωνικό τομέα. Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική εκβιομηχάνισης που είχε ως στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών.

Ο Νκρούμαχ είχε μετατραπεί σε κήρυκα του αντιιμπεριαλισμού, προκαλώντας την αποδοκιμασία των δυτικών χωρών. Μετά την ανατροπή του το 1966, από ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη CIA, η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που διάρκεσε μέχρι το 1982. Στη συνέχεια υπέστη τις συνέπειες των μεγάλων διακυμάνσεων της τιμής των πρώτων υλών. Όπως και η υπόλοιπη ήπειρος, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, και υπό την προεδρία του Τζέρι Ρόλινγκς, προσηλυτίστηκε στην οικονομία της αγοράς, με την υποστήριξη των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χωρών του Βορρά. Από υπόδειγμα των μετααποικιακών πειραμάτων της δεκαετίας του 1960, η Γκάνα μετατράπηκε σε μοντέλο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Η 18ετία του Ρόλινγκς

Από τους οκτώ προέδρους της χώρας, οι μόνοι που παρέμειναν στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ο Ρόλινγκς (18 χρόνια) και ο Νκρούμαχ (9 χρόνια). Σύμφωνα με τον Αμίλκαρ Καμπράλ, (2) ο Νκρούμαχ υπήρξε «ένας πολιτικός με μεγαλοφυή στρατηγική στον αγώνα ενάντια στον κλασικό ιμπεριαλισμό». Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας της σημερινής Γκάνας είναι ο Ρόλινγκς. Μετά την άνοδό του στην εξουσία με πραξικόπημα το 1981, επανεξελέγη δύο φορές στο ύπατο αξίωμα του κράτους. Εμφανίζεται ως ο Ιανός της τοπικής πολιτικής σκηνής, ως η γέφυρα ανάμεσα στον Νκρούμαχ και στον Κούφουορ. Ο Κούφουορ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ρόλινγκς το 2000, θα ολοκληρώσει την θητεία του το 2008.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της προεδρίας του έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στον αντιιμπεριαλισμό στην εξωτερική πολιτική. Επιτέθηκε με σφοδρότητα στη διαφθορά και διοίκησε τη χώρα με αυταρχικό τρόπο. Αρχικά, οι θέσεις του προκάλεσαν τη δυσπιστία της Ουάσιγκτον. Αυταρχικός και δημαγωγός, ο Ρόλινγκς κατόρθωσε να κατευθύνει τις ελπίδες του πληθυσμού και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, προβάλλοντας τον στόχο της κοινωνικής ανόδου μιας ελίτ.

Όμως, αν στην αρχή της θητείας του θύμιζε τον Νκρούμαχ, όταν το 2000 εγκατέλειψε την εξουσία είχε επιβάλει στη χώρα στο μοντέλο της φιλελεύθερης οικονομίας που γνωρίζουμε σήμερα. Η πολιτική του ανοίγματος στις ξένες αγορές που υιοθέτησε στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων. Ναι μεν πέτυχε την ανάκαμψη του ρυθμού της ανάπτυξης της οικονομίας και αποκατέστησε την πολιτική σταθερότητα, αλλά εγκατέλειψε το στόχο να μεταρρυθμίσει τις δομές της οικονομίας της χώρας, την ιστορική εξάρτησή της από το εξωτερικό.

Οι δύο εκλογικές νίκες του Ρόλινγκς, το 1992 και το 1996, τον έκαναν να πιστέψει ότι εξέφραζε τις ελπίδες της χώρας. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία τού τότε κυβερνητικού κόμματος, του Εθνικού Δημοκρατικού Κογκρέσου (NDC), όπως και σημαντική μερίδα του πληθυσμού, παρέμεναν επιφυλακτικά απέναντι στην οικονομία της αγοράς. Οι χρηματοδότες της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας υιοθέτησαν μια πιο πραγματιστική στάση: ο πρόεδρος Κλίντον και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μετέβησαν στην Άκρα για να εκφράσουν στον Ρόλινγκς την ευγνωμοσύνη τους που επανέφερε την Γκάνα στους κόλπους των χωρών που συντάσσονται με τη Δύση. Την αντιιμπεριαλιστική κληρονομιά του Νκρούμαχ διαδέχτηκε η ήπια ατμόσφαιρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, οι μεγάλες δυνάμεις συνέχιζαν να δυσπιστούν απέναντι σε αυτόν τον απρόβλεπτο πολιτικό, του οποίου η κοινωνική βάση φαινόταν εύθραυστη.

Η νίκη του Κούφουορ στις εκλογές του 2000, η οποία οφειλόταν σε συνδυασμό πολλών παραγόντων, επέτρεψε να λυθούν αυτές οι αντιφάσεις. Εκείνη την εποχή το NDC σπαρασσόταν από τις εσωτερικές συγκρούσεις που προκαλούσε η διαδοχή του Ρόλινγκς. Ταυτόχρονα, η άνοδος της διαφθοράς είχε εξασθενίσει τη δημοφιλία του, ενώ τα αυταρχικά αντανακλαστικά του πρώην προέδρου απομάκρυναν τον πληθυσμό από το κόμμα. Τον αποφασιστικό ρόλο στην πτώση του καθεστώτος όμως, διαδραμάτισε η πτώση της τιμής των πρώτων υλών και η οικονομική κρίση που ακολούθησε το 1999. Μεταξύ 1998 και 2000 οι τιμές των κυριότερων φυσικών πόρων της χώρας, του χρυσού, του κακάο και της ξυλείας σημείωσαν μεγάλη πτώση (33% για το κακάο). Την ίδια εποχή το κόστος της εισαγωγής πετρελαίου διπλασιάστηκε, λόγω της αύξησης της τιμής του στις διεθνείς αγορές.

Η κρίση, η οποία έκανε την εμφάνισή της τη στιγμή που κορυφωνόταν η κοινωνική απογοήτευση εξαιτίας της αύξησης των ανισοτήτων, αποκάλυψε επίσης τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας της Γκάνας: την εξάρτησή της από την ξένη βοήθεια και το βάρος του εξωτερικού χρέους, το οποίο από ένα δισ. δολάρια το 1983 έφτασε τα 6 δισ. το 2000.

Δύο δεκαετίες οικονομικού φιλελευθερισμού και ελευθερίας των ανταλλαγών κατέστησαν ευάλωτη την εγχώρια παραγωγή στους τομείς της γεωργίας και της ελαφράς βιομηχανίας και επιδείνωσαν την εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, δηλαδή το πρόβλημα που ανέκαθεν αντιμετώπιζε η Γκάνα και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Τέλος, η χαριστική βολή στην κυβέρνηση Ρόλινγκς δόθηκε από τη διαμάχη που προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ξένους δωρητές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η χορήγηση της διεθνούς βοήθειας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο NDC ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι διεθνείς θεσμοί επιδίωξαν να βοηθήσουν την εκλογική νίκη του Κούφουορ, τον οποίο μπορούσαν να ελέγξουν πολύ ευκολότερα.

Φιλελεύθεροι με ανταλλάγματα

Το 2001 ο νέος πρόεδρος δέχτηκε την ένταξη της χώρας στην «πρωτοβουλία των ιδιαίτερα υπερχρεωμένων φτωχών χωρών», πράγμα που ισοδυναμούσε με την παραδοχή ότι οι πολυδιαφημισμένες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις είχαν στην πραγματικότητα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο Κούφουορ δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις αυτού του είδους. Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δέχτηκαν να διαγράψουν ένα μέρος από το εξωτερικό χρέος της χώρας. Η διεθνής βοήθεια επανήλθε και η κυβέρνηση μπόρεσε να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και τις υποδομές. Μεταξύ 2001 και 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης πέρασε από το 3% στο 6%. Η αύξηση όμως, των ανισοτήτων και οι δομικές αδυναμίες της οικονομίας αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια ενός καθεστώτος το οποίο μονάχα φαινομενικά είναι σταθερό.

Σήμερα, στο 20% των φτωχότερων ατόμων αντιστοιχεί το 8,4% του ΑΕΠ, ενώ στο 20% των πλουσιότερων αντιστοιχεί το 41,7%. Το 2002 μια μελέτη του Κέντρου για τη Δημοκρατική Ανάπτυξη -μιας «δεξαμενής σκέψης» της Γκάνας- αποκάλυψε την έκταση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και κατάγγειλε το «ολοένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς». (3) Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την οικονομική κατάστασή τους κακή. Οι προτεραιότητές τους ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο πρόεδρος Κούφουορ εξελέγη το 2000 επειδή υποσχόταν μια «χρυσή εποχή για την επιχειρηματικότητα». Επτά χρόνια αργότερα, οι ντόπιοι επιχειρηματίες -ιδιαίτερα του κλάδου της ελαφράς βιομηχανίας- παραπονιούνται ότι η μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του ξένου κεφαλαίου. Υποστηρίζουν ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στην ελευθερία των ανταλλαγών ζημιώνει την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Στην πρωτεύουσα Άκρα τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια μετατρέπονται σε αποθήκες των εισαγωγικών εταιρειών ή σε εκκλησίες που υποδέχονται τον ολοένα μεγαλύτερο αριθμό των πιστών των ευαγγελικών κινημάτων.

Καθώς η οικονομία στηρίζεται στην ενθάρρυνση των εξαγωγών κακάο, φυσικού αερίου, πετρελαίου και μεταλλευμάτων (χρυσός, άργυρος, μαγγάνιο), δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας ενώ λίγες είναι οι καλοπληρωμένες. Αυτό προκαλεί κύματα μετανάστευσης, τόσο εσωτερικής όσο και προς ξένες χώρες. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας. (4) Μεγάλος αριθμός νέων -με χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση, αλλά ωστόσο μορφωμένων- μεταναστεύει. Εάν επιτύχουν επαγγελματικά, τα εμβάσματα που στέλνουν επιτρέπουν σε πολλές οικογένειες να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Από την άλλη πλευρά, από τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που επιχειρήθηκαν στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, λίγο κατόρθωσαν να βρουν δουλειά. Επιπλέον, οι τάξεις των μακροχρόνια ανέργων πυκνώνουν από το κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης. Στην ύπαιθρο, όπου ζει η πλειονότητα των κατοίκων της Γκάνας, η οικονομική ανασφάλεια έχει συγκεκριμένο πρόσωπο: του ακτήμονα. Συνήθως οι χωρικοί δεν είναι ιδιοκτήτες γης και εξαρτώνται από κάποιον τρίτο. Έτσι, οι εργάτες γης, οι κολίγοι, οι γυναίκες και οι νέοι χάνουν εύκολα τα δικαιώματά τους. Καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να δώσει μια απάντηση σε αυτή τη νομική ανασφάλεια, η αστάθεια στο ζήτημα της γεωργικής γης υπονομεύει την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Αφρικής. (5) Το 2000 το 80% του ενεργού πληθυσμού ζούσε από την παραοικονομία: μικροπωλητές, τεχνίτες που ανοίγουν χωρίς άδεια μαγαζάκια... Στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις αυτό το φαινόμενο δημιουργεί αμηχανία στις αρχές, που απαντούν με κατασταλτικά μέτρα. Στην πράξη οι δυσκολίες της καθημερινότητας και η ολοένα μεγαλύτερη διαφθορά έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο κυβερνών Νέο Πατριωτικό Κόμμα (ΝΡΡ). Αν και η Γκάνα υπήρξε κάποτε χώρα-σύμβολο, δεν κατόρθωσε να χαράξει ένα δρόμο προς την αυτοδύναμη ανάπτυξη, ούτε να δρομολογήσει τις αναγκαίες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές.

Το μόνο που κατόρθωσε είναι να θεωρηθεί από τον Μπους και από τον Μπλερ «υπόδειγμα για την Αφρική», ενώ ο Κούφουορ χαρακτηρίστηκε «οραματιστής» και «άνθρωπος με ισχυρότατο χαρακτήρα, ο οποίος έκανε φανταστική δουλειά». Στην πράξη αυτή η «φανταστική δουλειά» συνίσταται στην ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως βάση για να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια του ανεφοδιασμού τους σε πετρέλαιο από τον Κόλπο της Γουινέας, ο οποίος αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το 2015 το 25% των εισαγωγών τους θα προέρχεται από αυτή την περιοχή. Επιπλέον, η Γκάνα υπέγραψε το 2003 συμφωνία με την οποία οι αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην επικράτεια της δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα οι ένοπλες δυνάμεις της Γκάνας συμμετέχουν σε κοινά γυμνάσια με ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ενώ η χώρα θέτει την επικράτειά της και τις υποδομές της στη διάθεση των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να χρησιμοποιηθεί ως βάση για επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες στις οποίες θα μπορούσε να απειληθεί η σταθερότητα.

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Graham Yao

Πολιτικός επιστήμονας, συντονιστής του δικτύου Third World Network Africa

(1Βλέπε Gareth McFeely, «Le Ghana entre rêves et maux d’antan», «Le Monde diplomatique», Οκτώβριος 2001.

(2Ο Αμίλκαρ Καμπράλ (1924-1973), ηγέτης του Αφρικανικού Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Γουινέας-Μπισάου και του Πράσινου Ακρωτηρίου (PAIGC), υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα ενάντια στους πορτογάλους αποικιοκράτες.

(4Βλέπε Karl Blanchet και Regina Keith, «L’Afrique tente de retenir ses médecins», «Le Monde diplomatique», Δεκέμβριος 2006.

Μοιραστείτε το άρθρο