el | fr | en | +
Accéder au menu

Οι «μακιλαδόρας» της Τιχουάνα

[από το αρχείο της Monde diplomatique, Νοέμβριος 2009]

JPEG - 80.7 kio
φωτ.: Pixabay

Τα εργοστάσια συναρμολόγησης του Μεξικού, εκτός από σύμβολα εργασιακών συνθηκών μιας άλλης εποχής, καταφέρουν και σοβαρό πλήγμα στους ντόπιους όταν κλείνουν ή υπολειτουργούν, όπως στην Τιχουάνα. Η επιλογή προσωπικού γίνεται ακόμη πιο αμείλικτη, καθώς μεγαλώνουν οι ουρές των εργατών που ζητούν ένα μεροκάματο.

Η κρίση; Ποια κρίση; Μπα, κι άλλη κρίση; Πρέπει να σου πω ότι εδώ, στην Τιχουάνα, η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ!», παρατηρεί χαμογελώντας ο Χάιμε Κότα. Παρά την εξαθλίωση που παρελαύνει από το γραφείο του, προσπαθεί να κρατήσει το χιούμορ του.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που, χωρίς αμφισβήτηση, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στην Τιχουάνα τις συνθήκες ζωής στις μακιλαδόρας (1), τα εργοστάσια συναρμολόγησης που εγκαταστάθηκαν από τη δεκαετία του 1960 στο Μεξικό κατά μήκος της τριών χιλιάδων χιλιομέτρων συνοριακής γραμμής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι προσέλκυσε τους ιδιοκτήτες τους στο Μεξικό; Το φτηνό εργατικό δυναμικό, οι σχεδόν ανύπαρκτοι φόροι, η ανοχή των αρχών απέναντι στις αυθαιρεσίες -δηλαδή ό,τι επιθυμούσαν, και μάλιστα ακριβώς δίπλα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (2). Έτσι, «χάρη στις μακιλαδόρας, είμαστε μια οικονομία πλήρους απασχόλησης», τολμούν να υποστηρίζουν για χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήτες της μεξικανικής Πολιτείας της Κάτω Καλιφόρνιας.

Ο Κότα ξεκίνησε ως εργάτης και στη συνέχεια έγινε ερευνητής. Σήμερα είναι δικηγόρος. Το Κέντρο Ενημέρωσης για τους Εργάτες και τις Εργάτριες που έχει ιδρύσει (Cittac) είναι το μοναδικό που, εδώ και είκοσι χρόνια, υποστηρίζει όλους όσοι ξεβράζουν τα εργοστάσια: απολυμένους, θύματα εργατικών ατυχημάτων, εποχικούς υπαλλήλους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις… Έρχονται στο Κέντρο όταν οι αυθαιρεσίες σε βάρος τους είναι πια εξόφθαλμες. Τους συμβουλεύει και ορισμένες φορές τους προτείνει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Πρέπει λοιπόν να έρθει κάποιος στις εγκαταστάσεις του Κέντρου προκειμένου να πιάσει τον κοινωνικό σφυγμό της συνοριακής πόλης με τα 1,4 εκατ. κατοίκους. Σήμερα, τρεις εργάτριες έχουν κλείσει ραντεβού. Την πρώτη την έδιωξαν δύο ημέρες από το εργοστάσιο για ένα κακοφτιαγμένο κομμάτι στα επτακόσια που παράγει μέσα σε δέκα ώρες καθημερινής δουλειάς. «Θέλουν να με απολύσουν, είναι συνέχεια από πάνω μου, όλο κάτι βρίσκουν», λέει με χαμηλωμένο βλέμμα. Στο χαρτί της εταιρείας που δίνει στον Κότα γράφει ήδη ότι «ζημίωσε σκόπιμα την επιχείρηση». Η ίδια προσθέτει ότι στη συγκεκριμένη μακιλαδόρα οι «τεχνικές άδειες» δίνονται πλέον κάθε εβδομάδα. Μία ημέρα χαμένη που μειώνει ακόμα περισσότερο τον ήδη εξευτελιστικό μισθό (755 πέσος την εβδομάδα, μόλις 40 ευρώ).

Οι «τεχνικές άδειες» συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο πρόσφατα εφευρήματα των ιδιοκτητών των εργοστασίων. Ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν τις προωθεί στο όνομα του αγώνα ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει το ένα τρίτο του μισθού, η μακιλαδόρα ένα ακόμη τρίτο, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο ο εργαζόμενος το χάνει εξαιτίας των ημερών που δεν δουλεύει. Σε αντιστάθμισμα, τα εργοστάσια δεσμεύονται να απολύσουν έναν αριθμό εργαζομένων ανάλογο -και όχι μεγαλύτερο- με τη μείωση της παραγωγής (ή των πωλήσεών τους). Όμως, όπως εξηγεί η Μανόλια Πινέδα, πρόεδρος του Συνδέσμου των μακιλαδόρας της Τιχουάνα, «λίγες επιχειρήσεις δέχτηκαν να μπουν στο πρόγραμμα αυτό, καθώς τους είναι αδύνατο να μην έχουν πλήρη ελευθερία απολύσεων. Πρόκειται για απαράδεκτο περιορισμό».

Έτσι, προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε «τεχνικές άδειες», παρακρατώντας όμως την αμοιβή που αναλογεί στους εργαζόμενους, γεγονός παράνομο. Κατά τα λοιπά, προσθέτει η πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης, «οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει πολύ καλά την κατάσταση: δεν έχει γίνει καμία απεργία».

Πράγματι, ο κοινωνικός αναβρασμός δεν έχει πλήξει τα εργοστάσια-υπεργολάβους, τα οποία επανεξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ μόλις συναρμολογηθούν. Σύμφωνα με την πληρέστερη μελέτη που έχει γίνει, στο 82% των εργοστασίων συναρμολόγησης της Τιχουάνα δεν υπάρχουν συνδικάτα (3). Το υπόλοιπο 18% διαθέτει οργανώσεις που οι εργάτες αποκαλούν «συνδικάτα-φαντάσματα». Η Πινέδα δεν θα τα χαρακτήριζε έτσι, αλλά όσο κι αν ψάξει στη μνήμη της διαπιστώνει ότι στα πενήντα χρόνια ύπαρξης των μακιλαδόρας ποτέ δεν υπήρξε σύγκρουση. Λεπτομέρεια: Δεν είναι η «κατανόηση» των εργαζομένων, αλλά ο φόβος των αντιποίνων που έχει διαμορφώσει το κλίμα εργασιακής «ειρήνης», το οποίο πάντοτε επικρατούσε στη συνοριακή πόλη. Αρκεί να βρεθεί κανείς νωρίς το πρωί στα βιομηχανικά πάρκα για να το καταλάβει.

Εμποδίζουν την ελεύθερη πληροφόρηση

Εδώ και αρκετούς μήνες εμφανίστηκαν ουρές ανέργων που περιμένουν με την ελπίδα ότι θα βρουν ένα μεροκάματο. Ορισμένοι κοιμούνται επί τόπου για να έχουν περισσότερες πιθανότητες. Στις 5 το πρωί, αν και κανένας υπεύθυνος της εταιρείας δεν έχει φανεί, όλοι είναι τρομοκρατημένοι: «Μην μου μιλάτε, μην πλησιάζετε», μουρμουρίζει ο ένας. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, δεν έχω το δικαίωμα».

Ένας άλλος : «Δεν μπορείτε να βρίσκεστε εδώ, απαγορεύεται. Εντάξει, στο δρόμο είμαστε, αλλά μπροστά στο εργοστάσιο και ο δρόμος “δικός τους” είναι». Στις 7 το πρωί, και αφού η εταιρεία δεν πήρε κανέναν για μεροκάματο, προσπαθούν να ζεσταθούν πίνοντας έναν άθλιο καφέ, πεντακόσια μέτρα από το εργοστάσιο. Φοβούνται ακόμα: «Έχουν κάμερες και εσείς κρατάτε στυλό, είναι πολύ επικίνδυνο».

Μόνο μία γυναίκα δέχεται να πει πως ψάχνει για δουλειά εδώ και μήνες, αλλά «δεν υπάρχει τίποτα». Δεν θέλει όμως να αναφέρει ούτε το όνομά ούτε την ηλικία ούτε την καταγωγή της. «Έχω προσπαθήσει με όλα τα μέσα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν με άφησαν να μπω σε κάποιο εργοστάσιο, ενώ μας καλούν σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου που δίνουν στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης», εξηγεί ένας δημοσιογράφος της περιοχής που καλύπτει τα οικονομικά και εργατικά θέματα (4).

Οι μακιλαδόρας πάντοτε διέθεταν τα απαραίτητα φίλτρα για να εμποδίζουν την ελεύθερη πληροφόρηση. Έτσι, πρέπει να γυρίσεις στις εγκαταστάσεις του Cittac για να μάθεις κάτι περισσότερο γύρω από τον μυστικό κόσμο των εργοστασίων. Εδώ, όσοι μια μέρα άνοιξαν την πόρτα και έμαθαν τα δικαιώματά τους δεν φοβούνται πια να μιλήσουν.

Για πολλά χρόνια οι μαρτυρίες λένε τα ίδια πράγματα: η δουλειά στις μακιλαδόρας είναι μια κόλαση, και με την κρίση ανοίγει νέος κύκλος, οι συνθήκες ζωής υποβαθμίζονται κι άλλο. Έχοντας δουλέψει σε πολλές τέτοιες εταιρείες από τα 21 του, ο Ροχέλιο, σαραντάρης πια, έχει να πει πολλά για τις πρακτικές τους: «Η καταγωγή μου είναι από το Μιτσοακάν και μόλις έφτασα εδώ δούλεψα πρώτα για τη γιαπωνέζικη Takubi, που συναρμολογούσε πλαίσια ηχείων. Μετά πήγα στην Tabushi, γιαπωνέζικη κι αυτή, όπου φτιάχναμε καλώδια για την Canon. Και μετά στην αμερικάνικη Sohnen, τη χειρότερη απ’ όλες, όπου επισκευάζαμε διάφορα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη».

Anne Vigna

Δημοσιογράφος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μοιραστείτε το άρθρο