Καθώς συχνά χειρίζονται «εν θερμώ» σοβαρά ζητήματα που άπτονται της ειρήνης και του ανθρωπιστικού δικαίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας και, σε μικρότερο βαθμό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προσελκύουν όλα τα βλέμματα, επισκιάζοντας τους υπόλοιπους παράγοντες του συστήματος. Μακριά από τους προβολείς των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται, συνήθως, οι... λαοί. Λησμονείται συχνά ότι ο Καταστατικός Χάρτης του Σαν Φρανσίσκο ξεκινά με τη φράση «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών… », η οποία καθιστά τις κυβερνήσεις απλούς εντολοδόχους των λαών τους.
Άσκηση ύφους; Ίσως. Επιθυμία; Σίγουρα. Οι ιδρυτές του ΟΗΕ ήταν διαποτισμένοι από τα «ανείπωτα βάσανα» που είχε προκαλέσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Θεωρούσαν, επίσης, ότι είναι συνεχιστές ενός φιλοσοφικού και πολιτικού ανθρωπισμού που συναντά κανείς, για παράδειγμα, και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το 1948: «Η βούληση του λαού αποτελεί το θεμέλιο της νομιμότητας των δημόσιων εξουσιών». Αρχή που φαίνεται να λησμονούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη…
Κάτι σαν εκτελεστική επιτροπή των μεγάλων δυνάμεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση, όπου τα κράτη διαθέτουν μία ψήφο το καθένα, μπορεί να επιληφθεί οποιουδήποτε ζητήματος εμπίπτει στο -ευρύτατο- πεδίο του Καταστατικού Χάρτη: το άρθρο 1 στοχεύει στην ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και στη διεθνή συνεργασία, «επιλύοντας τα διεθνή προβλήματα οικονομικού, κοινωνικού, πνευματικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα». Μολονότι η Συνέλευση δεν διαθέτει δεσμευτική εξουσία, μπορεί να υιοθετεί αποφάσεις, να παραγγέλνει μελέτες, να οργανώνει δημόσιες συζητήσεις. Γεγονός που επέτρεψε, για παράδειγμα, το 1974, να ακουστούν επιτέλους τα βάσανα των Παλαιστινίων δια στόματος Γιάσερ Αραφάτ (1) και, αργότερα, το 2012, να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος-παρατηρητής, μη μέλος του ΟΗΕ.
Επίσης, η Γενική Συνέλευση μπορεί να τοποθετηθεί για οποιαδήποτε κατάσταση απειλεί την ειρήνη, με την προϋπόθεση, πάντως, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει επιληφθεί ή βρίσκεται σε αδυναμία να ενεργήσει. Κάτι τέτοιο συνέβη το 1950 με την επέμβαση στην Κορέα (απόφαση 377). Από τότε, η συγκεκριμένη πρόνοια χρησιμοποιείται με φειδώ (2). Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δίνει σε όλα τα κράτη, μεγάλα ή μικρά, χώρο να εκφραστούν και να διασταυρώσουν (ή να γεφυρώσουν) τις απόψεις τους με ειρηνικό τρόπο.
Διαβάστε επίσης Ειρήνη με τη βία ή με το δίκαιο;