Η δυσπιστία οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κατ’ αρχήν, η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος που ενισχύθηκε από τα έξοδα δύο ταυτόχρονων πολέμων (Αφγανιστάν και Ιράκ), η διάσωση των τραπεζών και οι κολοσσιαίες αλλά και ανισότιμες μειώσεις της φορολογίας, έφεραν το δημόσιο χρέος στην καρδιά της πολιτικής ζωής. (2) Ωστόσο, σ’ εκείνους που αναστενάζουν «θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε», προστίθενται πλέον και εκείνοι που θυμούνται τις αιμομικτικές σχέσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις και εταιρείες, τον προκλητικό χαρακτήρα της μεταστροφής πρώην αρχηγών κρατών σε μέλη λόμπι ή σε ομιλητές πολυτελών συνεδρίων. Η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στη γραφειοκρατία, τους παρασιτικούς μεσάζοντες, τα άχρηστα μεγάλα έργα (3) δεκαπλασιάζεται από την υποψία του χρηματισμού.
Το «κοστίζει ακριβά και δεν φέρνει αποτελέσματα» υπήρξε ήδη ισχυρό όπλο ενάντια σε κάθε κοινωνική δράση του κράτους. Τι να πει κανείς, όταν σε αυτό προστίθεται η πεποίθηση ότι οι αιρετοί έχουν γίνει απόμακροι και διεφθαρμένοι, ότι έχουν προσδεθεί στο άρμα των συμφερόντων της ολιγαρχίας κι ότι είναι αδύνατο να υπηρετήσουν το κοινό καλό; Φορώντας ένα φιλελεύθερο προσωπείο, η Δεξιά κερδίζει από την απαξίωση αυτή. Και αφήνει τον καθένα να σκεφτεί ότι, για να κυβερνηθεί μια χώρα, για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητά» της, είναι καλύτερο να έχει δοκιμαστεί ο κυβερνήτης στην κεφαλή μιας εταιρείας ή ενός κερδοσκοπικού κεφαλαίου.
Κι όμως, στον ιδιωτικό τομέα οι απάτες και οι σπατάλες είναι εξίσου συνηθισμένο φαινόμενο. Τι να πουν οι μηχανικοί, οι λογιστές, οι κοινωνιολόγοι, που μορφώθηκαν με χρήματα της κοινωνίας και οι οποίοι καθημερινά σπαταλούν το ταλέντο τους βελτιώνοντας τις καμπύλες ενός καπό αυτοκινήτου, το σχέδιο ενός περιτυλίγματος, το φίλτρο ενός τσιγάρου ή που εφευρίσκουν εξωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια ή τοποθετήσεις κεφαλαίων εκεί που δεν τις ακουμπά η φορολογία; Η επιτυχία τέτοιων επιχειρήσεων έρχεται πάντα πρώτη σε σχέση με την κοινωνική χρησιμότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους.
Μερικές φορές ένα σκάνδαλο αμαυρώνει την εικόνα ενός αφεντικού ή καταβαραθρώνει κάποιο άλλο, χωρίς όμως να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δομές που προστάτεψαν τη δραστηριότητά τους και από τις οποίες άντλησαν την ισχύ τους. Αντίθετα, η αποκαθήλωση ενός δημάρχου ή ενός υπουργού, η υποχώρηση μιας κυβέρνησης μπροστά σ’ ένα λόμπι, η αμφιβόλου προέλευσης χρηματοδότηση μιας εκλογικής καμπάνιας έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλο το κράτος, υπονομεύοντας τη νομιμότητά του να τροποποιήσει τη φορολογία, να διαχειριστεί πόρους ή να κινητοποιήσει το έθνος.
Λίγο πολύ παντού στον κόσμο, απελπισμένοι λαοί επιλέγουν την αλλαγή. Ωστόσο, χωρίς εργαλεία, παλιά ή νέα, για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, ψηλαφούν, ποδοπατούν ή πηγαίνουν προς τα πίσω. Χάνοντας, έτσι, την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις ελπίδες τους.