el | fr | en | +
Accéder au menu

Ένα συνδικάτο για τους Γερμανούς κρατούμενους

Είναι αλήθεια ότι τα κάτεργα και η καταναγκαστική εργασία ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ωστόσο, η εργασία δεν έχει εκλείψει από το σημερινό σωφρονιστικό σύμπαν. Πλέον, μας την παρουσιάζουν ως εργαλείο για την επανένταξη στην κοινωνία. Είναι όμως ο κρατούμενος ένας συνηθισμένος εργαζόμενος; Ποια είναι τα δικαιώματά του και ποιος τα υπερασπίζεται; Στη Γερμανία, μετά τη δημιουργία ενός συνδικάτου κρατούμενων, τα ερωτήματα δεν περιορίζονται πλέον μονάχα μέσα στους τοίχους της φυλακής.

«Είμαστε μια σύγχρονη και αποτελεσματική τοπική επιχείρηση. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της οικονομίας της περιφέρειας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείνουμε μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, αλλά και βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής στα εργαστήριά μας». Αυτή η περιγραφή, την οποία κάλλιστα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στα διαφημιστικά φυλλάδια πολλών εταιρειών, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της σωφρονιστικής διοίκησης της Κάτω Σαξονίας, ομόσπονδου κρατιδίου στο βορειοδυτικό τμήμα της Γερμανίας. Από τους 62.000 κρατούμενους στις 194 φυλακές της χώρας στα τέλη του 2014, περίπου 38.000 εργάζονται, αποφέροντας στο ομοσπονδιακό κράτος ετήσια έσοδα της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια εποχή όπου ο αριθμός των κρατούμενων ακολουθεί καθοδική πορεία την τελευταία πενταετία (1).

JPEG - 51 kio
Εργασία στις γερμανικές φυλακές: επανακοινωνικοποίηση ή εκμετάλλευση; (φωτ.: Hundehalter)

Αν και ο μισθός ενός κρατούμενου ποικίλλει ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο στο οποίο βρίσκεται η φυλακή, δεν παύει να είναι γελοίος. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο κυμαίνεται μεταξύ 8,96 και 14,93 ευρώ για οκτάωρη εργασία. Συγκριτικά, το κατώτατο ωρομίσθιο που ισχύει για τους Γερμανούς εργαζόμενους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 –ένα από τα κορυφαία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU) – ανέρχεται στα 8,5 ευρώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων είναι δύσκολο να ζητήσει αύξηση από τον διευθυντή των φυλακών ή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι τουλάχιστον ίσχυε μέχρι τις 22 Μάιου του 2014, οπότε και δημιουργήθηκε στη φυλακή Tegel του Βερολίνου το Συνδικάτο Κρατουμένων – Ομοσπονδιακή Οργάνωση (Gefankenen-Gewerkschaft-Bundesweite Organisation, GG-BO). Εκτός από τη θέσπιση κατώτατου μισθού, διεκδικεί την αναγνώριση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και εκδίδει και μια εφημερίδα, την «Outbreak», η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (2).

Στην πλειονότητα των ομόσπονδων κρατιδίων (3), οι κρατούμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται. Αυτό το μέτρο «επανακοινωνικοποίησης» υποτίθεται ότι εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Αλλά, όπως υπογραμμίζει ο Φράνκ Ντίενερ, ένας από τους εκπροσώπους της GG-BO, «από τη στιγμή που οι κρατούμενοι στερούνται τη δυνατότητα να αμείβονται με αξιοπρεπή μισθό, δεν τους δίνεται η ευκαιρία ούτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους ούτε να βοηθήσουν την οικογένειά τους». Μετά από έναν χρόνο ύπαρξης, το συνδικάτο δηλώνει ότι ο αριθμός των μελών του φτάνει τα 550, κατανεμημένα σε 40 φυλακές. Ο Όλιβερ Ραστ, ο ιδρυτής του, είναι ενθουσιασμένος: «Ποτέ μου δεν ξανάδα παρόμοιο πράγμα». Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού εξέτισε ποινή τρεισήμισυ ετών επειδή ανήκε στη «Στρατευμένη Ομάδα», μια οργάνωση της άκρας Αριστεράς, η οποία κατηγορείται ότι επιχείρησε να καταστρέψει οχήματα του στρατού και απηύθυνε απειλές σε αρκετούς πολιτικούς. «Η πολιτική μου παιδεία ανατρέχει στην εποχή της δεκαετίας του 1980, όταν υπήρχαν ομάδες κρατούμενων στις οποίες συμμετείχαν πολιτικοί ακτιβιστές. Όμως, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αναγκάστηκα να φανταστώ μια διαφορετική μορφή οργάνωσης».

Μαζί με έναν άλλο κρατούμενο, τον Μεχμέτ Αϋκόλ, αποφάσισε να επικαλεστεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το οποίο είναι κατοχυρωμένο από το γερμανικό Σύνταγμα. Η κινητοποίηση και άλλων κρατούμενων δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση. Όπως εξηγεί, παρά «τη μεγάλη ποικιλομορφία των διαδρομών που έχει ακολουθήσει η ζωή τους, όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο προβλήματα: το μισθολογικό ντάμπινγκ και την απουσία συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές μεγάλης διάρκειας, αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν βυθισμένοι στην φτώχεια όταν θα αποφυλακιστούν».

Θέτοντας το ζήτημα της αξίας της εργασίας των κρατούμενων, το συνδικάτο ανατρέχει στις πηγές του ομοσπονδιακού σωφρονιστικού νόμου. Πράγματι, το νομοθετικό κείμενο που τέθηκε σε ισχύ το 1977, διευκρινίζει ότι η ζωή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής πρέπει να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην κοινωνία. Όπως αναλύει δε ο κοινωνιολόγος Γκρέγκορυ Σαλ, ειδικός στα ζητήματα που αφορούν το γερμανικό σωφρονιστικό σύστημα, «μία από τις πρωτοτυπίες του νόμου συνίσταται στην εξής διάταξη: “Απαιτούνται ορισμένες παράμετροι αστικού δικαίου, όπως για παράδειγμα η κατοχή ραδιοφώνου μέσα στο κελί, αλλά και κοινωνικού κράτους, με την αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας των κρατούμενων και την ένταξή τους στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.” Ωστόσο, όλες αυτές οι προϋποθέσεις εγκαταλείφθηκαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980». Ο Μπεντ Μέλικε, ειδικός σε ζητήματα ποινικού δικαίου και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Κοινωνική Οικονομία του Κιέλου, υπενθυμίζει ότι «το ζήτημα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είχε ενταχθεί στον σωφρονιστικό νόμο, δίχως όμως να εφαρμοστεί ποτέ». Η μεταρρύθμιση των ομοσπονδιακών θεσμών του 2006, η οποία προέβλεπε την αποκέντρωση της διαχείρισης των φυλακών και την ανάθεσή της στα ομόσπονδα κρατίδια, δεν επέτρεψε να παραμείνει ούτε ίχνος από το κοινωνικό σκέλος της νομοθεσίας.

Η ιδέα να οργανωθούν οι κρατούμενοι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους δεν είναι καινούργια. Όπως μας εξηγεί ο Ραστ, «το 1968 ιδρύθηκε το Συνδικάτο των Γερμανών Κρατούμενων (DGG), το οποίο άντεξε μερικά χρόνια. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα κινηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση». Και αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Αργεντινής και του Ενιαίου Συνδικάτου των Εργαζόμενων που Έχουν Στερηθεί την Ελευθερία τους (SUTPLA). Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και έχει αναγνωριστεί μετά τη συμφωνία που συνήψε με την ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία της Αργεντινή. Το 2013 είχε 800 μέλη (4), τα οποία αγωνίζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η SUTPLA έχει ενταχθεί στην (κεντροαριστερή) Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Αργεντινών Εργαζόμενων. Παρόμοια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους εργαζόμενους κρατούμενους και στους κλασικούς συνδικαλιστές φαντάζει για την ώρα αδιανόητη στη Γερμανία, όσο κι αν ο Ραστ έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από ορισμένα μέλη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (DGB). Όπως εξηγεί ο Ντίενερ, «τα συνδικάτα χρειάζονται χρόνο για να παραδεχθούν ότι οι κρατούμενοι είναι επίσης και υπάλληλοι. Ναι μεν υπάρχουν μηνύματα αλληλεγγύης, εντούτοις, όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασίας, θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε».

Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση νομικής φύσης μέσα στον κόσμο του συνδικαλισμού. Όπως συνοψίζει ο Κρίστιαν Χέργκεσελ, υπεύθυνος για τα σωφρονιστικά ζητήματα στην Επιτροπή Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας, τίθεται το εξής ερώτημα : «Η εργασία των κρατούμενων είναι όντως εργασία ή ένα μέτρο απασχόλησης που αποσκοπεί στην επανακοινωνικοποίησή τους; Για την ηγεσία των γερμανικών συνδικάτων, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: πρόκειται όντως για εργασία, η οποία όμως ασκείται κάτω από συνθήκες καταναγκασμού».

Σε νομικό επίπεδο, ακόμα και η ονομασία «συνδικάτο» δεν είναι διόλου αυτονόητη: ο Μέλικε υποστηρίζει ότι «το διάβημα της ίδρυσης ενός συνδικάτου είναι ασυμβίβαστο με το νομικό καθεστώς που διέπει τους κρατούμενους, οι οποίοι δεν είναι ελεύθεροι πολίτες. Για το γερμανικό δίκαιο, είναι αδιανόητο να αποτελέσουν οι κρατούμενοι συνδικαλιστικούς συνομιλητές κατά τη διάρκεια των μισθολογικών διαπραγματεύσεων με τα ομόσπονδα κρατίδια». Οι δικαστικές αρχές επικαλούνται επίσης το επιχείρημα του κόστους. Για την Κλαούντια Ένγκφελντ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας δικαιοσύνης της Γερουσίας του Βερολίνου, «πολλοί κρατούμενοι, λόγω της ελλιπούς –ή και της ανύπαρκτης– επαγγελματικής κατάρτισής τους, χρειάζονται σημαντική παρακολούθηση της δουλειάς τους και επιμόρφωση». Υποστηρίζει δε ότι το 2013, στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου, το παραγωγικό σύστημα μέσα στο σωφρονιστικό περιβάλλον κόστισε περισσότερα από 179 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών των σωφρονιστικών παραγωγικών εργαστηρίων ανέρχεται στα 1,931 εκατομμύρια ευρώ. «Λόγω της χαμηλότερης εξειδίκευσης και της μικρότερης παραγωγικότητας των κρατούμενων, για να κατορθώσουμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο με τα προϊόντα του ιδιωτικού τομέα, οφείλουμε να έχουμε προβλέψει μεγαλύτερη επίβλεψη από το σωφρονιστικό προσωπικό». Ωστόσο, η GG-BO αμφισβητεί αυτήν την άποψη κι ο Ντίενερ αγανακτεί: «Η εργασία που παρέχεται μέσα στην φυλακή είναι συγκρίσιμη με την εκτός φυλακής εργασία, χωρίς ωστόσο και να αμείβεται ανάλογα».

Ο Ραστ προτιμάει να αναφερθεί στη δική του εμπειρία: «Ως υπάλληλος στο εργαστήριο βιβλιοδεσίας, κατασκεύαζα εξοπλισμό γραφείου. Κάθε μέρα, παράγαμε τουλάχιστον μια πενηνταριά κλασέρ, τα οποία μπορούσε κανείς να αγοράσει από το κατάστημα των φυλακών προς 18 ευρώ το κομμάτι. Κι εγώ, το μόνο που κέρδιζα, ήταν 1,5 ευρώ την ώρα. Αυτή η κατάσταση είναι σκανδαλώδης και πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αγωνιζόμαστε, για τις αξίες της αλληλεγγύης, της αυτονομίας και της χειραφέτησης. Αυτή είναι η δική μας η συμβολή στην αποστολή της επανακοινωνικοποίησης των κρατούμενων…».

Gilles Bouvaist

Δημοσιογράφος.
Βασίλης Παπακριβόπουλος

(1Στη Γερμανία, στα τέλη του 2010, υπήρχαν 69.000 κρατούμενοι. Πηγές: Destatis (ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία)∙ υπουργεία Δικαιοσύνης των ομόσπονδων κρατιδίων∙ Tageszeitung, Βερολίνο, 15 Οκτωβρίου 2014.

(3Εξαιρούνται το Βρανδεμβούργο, η Ρηνανία-Παλατινάτο και η Σαξονία.

(4«First prisoner’s trade union defends rights in Argentina», Inter Press Service, 7 Ιουνίου 2013.

Μοιραστείτε το άρθρο