el | fr | en | +
Accéder au menu

Πολιτικές αναταράξεις

Αποδυναμωμένος συνδικαλισμός, αποβιομηχάνιση, απελπισία και πίκρα των εργαζομένων: όσο η δημοκρατία παραμένει παιχνίδι στα χέρια επαγγελματικών ελίτ τόσο ο ανορθολογισμός και η ακροδεξιά θα πλημμυρίζουν τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο.

Την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν την «Labor Day», τη μέρα των εργατών. Φέτος οι εορτασμοί είχαν κάτι ιδιαίτερο. Αρκετοί εργάτες ή εργαζόμενοι –κυρίως λευκοί άνδρες– έσπευσαν στις συγκεντρώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου. Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει τη στήριξή τους στηλιτεύοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που επέσπευσαν την αποβιομηχάνιση των πρώην παραγωγικών προμαχώνων της χώρας. Και μ’ αυτήν, ήρθαν ο παροπλισμός, η πίκρα, η απελπισία των εργαζομένων. «Ο νόμος και η τάξη» που υπόσχεται να αποκαταστήσει ο κ. Τραμπ είναι ο νόμος και η τάξη της δεκαετίας του 1960, όταν οι λευκοί δεν χρειάζονταν πανεπιστημιακά πτυχία για να έχουν καλό μισθό, δύο αυτοκίνητα σε κάθε οικογένεια και μερικές ημέρες άδεια.

JPEG - 219.7 kio
Ένας δισεκατομμυριούχος κερδίζει τη στήριξη απελπισμένων εργαζομένων στηλιτεύοντας την αποβιομηχάνιση: δεν είναι παραλογισμός, είναι το αποτέλεσμα της αντικατάστασης των δημοκρατικών μοχλών της κοινωνίας με επαγγελματικές ελίτ (φωτ.: Evan Guest).

Το γεγονός ότι ένας Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος, του οποίου το φορολογικό πρόγραμμα είναι πιο οπισθοδρομικό και από του Ρόναλντ Ρήγκαν και του οποίου οι πρακτικές (κατασκευή των προϊόντων στο Μπαγκλαντές και την Κίνα, εργασία παράτυπων μεταναστών στα πολυτελή ξενοδοχεία του) έρχονται σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις εξαγγελίες του, μπορεί να μεταμορφωθεί σε εκπρόσωπο της δυσαρέσκειας των εργαζομένων θα ήταν αδιανόητο αν ο συνδικαλισμός δεν ήταν τόσο αποδυναμωμένος –και αν εδώ και περίπου 40 χρόνια τα προοδευτικά κόμματα της Δύσης δεν είχαν αντικαταστήσει ακτιβιστές και στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της εργασίας με επαγγελματίες της πολιτικής και των δημοσίων σχέσεων, υψηλά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και δημοσιογράφους περιβεβλημένους με προνόμια.

Κάποτε η Αριστερά και τα συνδικάτα φρόντιζαν καθημερινά για τη λαϊκή εκπαίδευση, τη διανοητική «πλαισίωση» των εργατών. Κινητοποιούσαν πολιτικά τα μέλη τους, τα ωθούσαν στις κάλπες όταν διακυβευόταν η μοίρα τους, τους εξασφάλιζαν κοινωνική προστασία όταν το οικονομικό μέλλον τους απειλούνταν. Θύμιζαν σε όλους τα πλεονεκτήματα της αλληλεγγύης των τάξεων, την ιστορία των εργατικών κατακτήσεων, τους κινδύνους της διαίρεσης, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Όλα αυτά δεν γίνονται πια ή γίνονται με λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο (1). Και βλέπουμε ποιος κερδίζει απ’ αυτό. Όταν δεν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο, μόλις οι κοινωνικές κινητοποιήσεις προχωρήσουν λίγο, χάνονται κάτω από ένα καταιγισμό αντιπαραθέσεων με επίκεντρο την ταυτότητα. Και οι δολοφονικές επιθέσεις το Ισλαμικού Κράτους επιταχύνουν έναν τέτοιο εκτροχιασμό, σε σημείο ώστε η οργάνωση αυτή να έχει γίνει ο βασικός προπαγανδιστής της ακροδεξιάς στη Δύση.

Μερικές φορές αρκεί μια λεπτομέρεια για να αποκαλύψει το ιδεολογικό πλέγμα. Στις 13 Αυγούστου, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «ξαπόστειλαν» σε λίγες γραμμές το θάνατο του Ζορζ Σεγκί (2), την ίδια ώρα που μαινόταν ο πόλεμος για το μπουρκίνι. Πολλοί δημοσιογράφοι, των οποίων η ιστορική γνώση περιορίζεται στα μεγάλα γεγονότα των τελευταίων μηνών, αγνοούσαν ίσως ότι ο θανών είχε υπάρξει ηγέτης του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου επί δεκαπέντε χρόνια. Πολύ σύντομα, θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, προστάζοντάς μας να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Η οποία θα ήταν περισσότερο εξασφαλισμένη αν ολόκληροι πληθυσμοί δεν την έβλεπαν ως ένα μπιχλιμπίδι στην υπηρεσία των προνομιούχων, εκείνων που τους περιφρονούν.

Serge Halimi

Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"
Βάλια Καϊμάκη

(1Όσον αφορά τη Γαλλία, κάποιες από τις αιτίες αυτής της εξέλιξης αναλύονται από τον Julian Mischi στο «Le Communisme désarmé. Le PCF et les classes populaires depuis les années 1970», Agone, συλλογή «Contre-feux», Μασσαλία, 2014.

(2(Σ.τ.Μ.) Georges Séguy, ιστορική φιγούρα του γαλλικού συνδικαλισμού. Μέλος του ΚΚΓ, αντιστασιακός, φυλακισμένος στο Μαουτχάουζεν, διατέλεσε Γενικός Γραμματέας της CGT (της ισχυρής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, ελεγχόμενης από το ΚΚΓ) από το 1967 έως το 1982.

Μοιραστείτε το άρθρο