el | fr | en | +
Accéder au menu

Σιν Φέιν: Δύο Ιρλανδίες, ένα κόμμα

Μετά τη νίκη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2021, η ιδέα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας προκαλεί ανησυχία στο Λονδίνο. Οι φυγόκεντρες λογικές συσσωρεύονται όμως και στην απέναντι ακτή της θάλασσας της Ιρλανδίας, όπου το Σιν Φέιν, σε θέση ισχύος τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, υπόσχεται να θέσει σε δημοψήφισμα το ζήτημα της ένωσης του νησιού μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 5 Μαΐου 2022, επισφράγισαν τη λαμπρή διετία που διάγει το Σιν Φέιν. Το κόμμα των οπαδών της επανένωσης της Ιρλανδίας (1) έγινε πρώτο κόμμα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά τις γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2020, όταν και υποσκέλισε τους δύο κεντροδεξιούς σχηματισμούς που μοιράζονταν τα ηνία της χώρας (το Φίνε Γκέιλ και το Φιάνα Φέιλ), και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου κατόρθωσε να εκθρονίσει τον ιστορικό αντίπαλό του, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1921, που ένα κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας υπερισχύει των Eνωτικών. Με την καθοδήγηση δύο γυναικών, που εντάχθηκαν στο κόμμα κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας της δεκαετίας του 1990, της Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και της Μισέλ Ο’Νιλ στη Βόρεια Ιρλανδία, το Σιν Φέιν φέρνει ανατροπές στην ιρλανδική πολιτική ζωή σε βαθμό που θα θεωρείτο αδιανόητος το 2019.

Προκειμένου κάποιος να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια αυτού του πολιτικού άθλου –και τις δυσκολίες που διαγράφονται στον ορίζοντα– είναι απαραίτητο να εξετάσει τις περιόδους κρίσης και ακινησίας που το Σιν Φέιν χρειάστηκε να ξεπεράσει κατά την πρόσφατη ιστορία του. Στις παραμονές του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008, η εποχή της αισιοδοξίας, που είχε ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) το 1994, έμοιαζε να δίνει τον τόνο. Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν προσδοκούσε μια επιτυχία στις εκλογές του 2007, με στόχο να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό με το Φιάνα Φέιλ. Αντί γι’ αυτό όμως, υπέστη οδυνηρή ήττα, χάνοντας τη μία από τις πέντε έδρες που διέθετε. «Ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία το Σιν Φέιν είναι σήμερα το πολυσυλλεκτικό κόμμα που κυριαρχεί στο εθνικιστικό στρατόπεδο, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ήταν, και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει, ένα περιθωριακό κόμμα στο αριστερό και εθνικιστικό άκρο του πολιτικού φάσματος», σημείωνε εκείνη την εποχή ένας συντηρητικός αρθρογράφος (2).

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οιωνοί ήταν καλύτεροι το 2007. Μετά από τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με το ενωτικό DUP του Ίαν Πέισλι, επισφραγισμένες από τη συμφωνία του Σεντ Άντριους (με την οποία το Σιν Φέιν δεχόταν να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της τοπικής αστυνομικής δύναμης και το DUP να μοιραστεί την εξουσία με τους εθνικιστές), ο Τζέρι Άνταμς και ο Μάρτιν ΜακΓκίνες όργωσαν τη Βόρεια Ιρλανδία για λογαριασμό του κόμματός τους στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές. Το Σιν Φέιν εδραίωσε τη θέση του ως κυρίαρχη δύναμη στο εθνικιστικό στρατόπεδο, διευρύνοντας τη διαφορά από τον κύριο ανταγωνιστή του, το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα (SDLP). Κατόρθωσε να συνεννοηθεί με το DUP και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα κρατούσε σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία.

Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες αυτές, ο πρωταρχικός στόχος του Σιν Φέιν –η επανένωση της Ιρλανδίας– παρέμενε απρόσιτος. Έχοντας υπογράψει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998, οι Άνταμς και ΜακΓκίνες είχαν αποδεχθεί τη διατήρηση της βρετανικής κηδεμονίας στη Βόρεια Ιρλανδία για όσο καιρό οι ψηφοφόροι δεν τάσσονταν πλειοψηφικά υπέρ της ανεξαρτησίας. Αλλά όσο πλησίαζε η δέκατη επέτειος της υπογραφής της συμφωνίας, κανένα σημάδι δεν προμήνυε μια τέτοια ανατροπή.

Ο τερματισμός της διχοτόμησης της Ιρλανδίας

Αποκλεισμένο από τις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης στο Δουβλίνο, το Σιν Φέιν βρέθηκε υποχρεωμένο να κυβερνά τη μικρότερη επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τους προαιώνιους εχθρούς του, χωρίς την παραμικρή ελπίδα συνταγματικών αλλαγών στον ορίζοντα. Σύμφωνα με μελέτη του πολιτικού επιστήμονα Κέβιν Μπιν για λογαριασμό του Σιν Φέιν, που εκπονήθηκε αμέσως μετά τις δύο εκλογές του 2007, ολόκληρο το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας βρισκόταν αντιμέτωπο με ένα «αίσθημα κατάρρευσης και τέλους εποχής» (3).

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο άνεμος έχει γυρίσει. Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τα ποσοστά του Σιν Φέιν έχουν σημειώσει σταθερή άνοδο, περνώντας από το 10% του 2011 στο 14% του 2016 και, στη συνέχεια, στο 24,5% του 2020. Η δημοτικότητα του εθνικιστικού κόμματος, ανεπηρέαστη μετά την πανδημία Covid-19, του δίνει εξαιρετικές πιθανότητες να βρεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης. Το 2021, οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν 31% στην πρόθεση ψήφου, σε μεγάλη απόσταση από το δεύτερο Φίνε Γκέιλ.

Την ίδια στιγμή, η πρόσδεση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλονιστεί σοβαρά, σε σημείο που το σενάριο μιας πλειοψηφίας υπέρ της επανένωσης του νησιού να μην μοιάζει πια καθόλου εξωφρενικό. Η ευθύνη για την αντιστροφή της κατάστασης βαραίνει κυρίως τις ηγεσίες του Συντηρητικού Κόμματος και του DUP. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές τους κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του στρατοπέδου των Ενωτικών και την έγερση τελωνειακών φραγμών στη θάλασσα της Ιρλανδίας (4). Το DUP, που δέχτηκε ράπισμα στις κάλπες και ταπεινώθηκε από την επικράτηση του Σιν Φέιν, πλήρωσε ακριβά τις παλινωδίες του.

Ωστόσο, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Ιρλανδίας, αυτή η ριζική πολιτική μεταστροφή έχει και μια βαθύτερη αιτία, συνδεδεμένη με την κρίση του 2008 και τη δεκαετή θεραπεία λιτότητας που την ακολούθησε. Η σύνδεση είναι εξόφθαλμη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην απαξίωση των κεντροδεξιών κομμάτων. Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο αντίκτυπος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τροφοδότησε τη βούληση ορισμένων ηγετικών φυσιογνωμιών στο Λονδίνο, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, να κάνουν εκστρατεία υπέρ του Brexit, διαχέοντας την πολιτική αστάθεια από την καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις περιφέρειές του.

Το Σιν Φέιν δεν θα είχε βρεθεί στη σημερινή πλεονεκτική θέση χωρίς αυτή τη βαρυσήμαντη πολιτική ανατροπή. Επίσης, χρειαζόταν να αδράξει την ευκαιρία που του παρουσιαζόταν. Από τα πολιτικά μορφώματα ή τους ηγέτες που το ευρωπαϊκό κύμα αμφισβήτησης εκτόξευσε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής λόγω της κρίσης του 2008, οι περισσότεροι είχαν ήδη υποχωρήσει όταν το Σιν Φέιν σάρωσε τα συντηρητικά κόμματα στο Δουβλίνο.

Πρωταρχικός στόχος του Σιν Φέιν είναι να τερματιστεί η διχοτόμηση της Ιρλανδίας. Αυτό το ενωτικό όραμα δεν έχει τίποτα το ασυνήθιστο για τα ιρλανδικά πολιτικά δεδομένα. Το Σιν Φέιν το μοιράζεται με το SDLP, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν ο IRA καταθέσει τα όπλα, καθώς και με τους παραδοσιακούς κυβερνητικούς σχηματισμούς της νότιας Ιρλανδίας, με πρώτα το Φιάνα Φέιλ, το Φίνε Γκέιλ και το Εργατικό Κόμμα.

Πριν το Σιν Φέιν εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία της δεκαετίας του 1990, ήταν εύκολο να οριστεί σε τι διέφερε από τα υπόλοιπα ρεύματα του ιρλανδικού εθνικισμού, τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ιρλανδία. Πρώτα απ’ όλα, θεωρούσε ότι η υποστήριξη της πλειοψηφίας του τοπικού πληθυσμού δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή συνταγματικού καθεστώτος στη Βόρεια Ιρλανδία. Έπειτα, υπερασπιζόταν τη νομιμότητα εκείνου που ο IRA αποκαλούσε ένοπλη πάλη και οι αντίπαλοί του χαρακτήριζαν τρομοκρατία.

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής θόλωσε τις διαχωριστικές γραμμές. Έχοντας στρατευθεί στην ειρηνευτική διαδικασία, το Σιν Φέιν τις εγκατέλειψε προκειμένου να καταδικάσει τις εθνικιστικές ομάδες που αρνούνταν να καταθέσουν τα όπλα. Υποστηρίζοντας με βαριά καρδιά τη νέα Αστυνομική Υπηρεσία Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI), παρότρυνε τους οπαδούς του να συνεργαστούν με τις δυνάμεις της τάξης σε μια κοινή προσπάθεια αναχαίτισης των παραστρατιωτικών βιαιοτήτων.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είχε απλώς περιοριστεί να αποκηρύξει τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης, αλλά και ακύρωνε την παραδοσιακή εθνικιστική γραμμή, σύμφωνα με την οποία μια εθνικιστική πλειοψηφία στο σύνολο του ιρλανδικού εδάφους νομιμοποιούνταν να επιβάλλει τη θέλησή της στην ενωτική πλειοψηφία της Βόρειας Ιρλανδίας. Στο πρώτο μέρος του κειμένου, αφιερωμένο στα συνταγματικά ζητήματα, η ένωση της Ιρλανδίας περιγράφεται ως θεμιτός στόχος, ο οποίος όμως δεν μπορεί να πραγματωθεί παρά «με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας».

Το Σιν Φέιν τελικά αποδέχτηκε αυτή την αρχή, ότι δηλαδή για να τερματιστεί η διχοτόμηση του νησιού, το αίτημα θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συγκεκριμένη παραχώρηση τοποθετεί το Σιν Φέιν στο ίδιο πολιτικό έδαφος με τα πιο μετριοπαθή ανταγωνιστικά εθνικιστικά κόμματα. Ωστόσο, η χωρίς σύνορα «ιρλανδικότητά» του, απλωμένη και στα δύο τμήματα του νησιού, εξακολουθεί να το ξεχωρίζει ξεκάθαρα από το Φιάνα Φέιλ στο νότιο τμήμα και το SDLP στο βόρειο τμήμα. Όλα δείχνουν ότι μια κυβέρνηση του Σιν Φέιν θα προωθούσε την υπόθεση της ένωσης της Ιρλανδίας με μια προσήλωση που ποτέ δεν επέδειξε το Φιάνα Φέιλ.

Η ισχυρή παρουσία του Σιν Φέιν στα δύο ιρλανδικά κοινοβούλια αποτελεί πρόσφατη πολιτική εξέλιξη. Στη σύγχρονη μορφή του, το κόμμα δεν άρχισε να αποστασιοποιείται από την πορεία του IRA παρά στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια, εδραιώθηκε ως ο δεύτερος εθνικιστικός πολιτικός σχηματισμός και ως τέταρτο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Άνταμς προσδοκούσε να συνδυάσει την ισχυρή επιρροή του στο βόρειο τμήμα με μια πολιτική παρουσία στο νότιο τμήμα, αλλά οι εκστρατείες του Σιν Φέιν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είχαν περιορισμένο αντίκτυπο πριν o IRA καταθέσει τα όπλα. Το 1997, το κόμμα λαμβάνει ποσοστό 2,5% και την πρώτη του έδρα (σε σύνολο 170) στο Ντάιλ, το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Την ίδια χρονιά, το Σιν Φέιν εκλέγει 2 από τους 18 βουλευτές που εκπροσωπούν τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς αποσπά ποσοστό 16% στις εκλογές. Έτσι, το Σιν Φέιν βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας στον Βορρά. Από τη στιγμή που απαλλάχθηκε από το βάρος της υποστήριξης της νέας, ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς, ένοπλης δραστηριοποίησης του IRA, το Σιν Φέιν εξελίχθηκε σε κακό δαίμονα του SDLP, του μοναδικού αντιπάλου του. Το κόμμα του Άνταμς, που διαθέτει ισχυρή βάση υποστήριξης, συμπαγή ηγετική ομάδα και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, προτάσσοντας τον στόχο της επανένωσης της Ιρλανδίας όποτε του δίνεται η ευκαιρία, καταφέρνει χωρίς δυσκολία να πείσει τους περισσότερους εθνικιστές ότι αποτελεί την καλύτερη λύση υπεράσπισης των συμφερόντων τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στο νέο πολιτικό πλαίσιο που προκύπτει από αυτές. Από το 2007 έως το 2017, οι εκλογικές επιδόσεις του Σιν Φέιν κυμαίνονταν κατά μέσο όρο γύρω στο 26%. Φέτος, ανέβηκαν έως το 29%.

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το πολιτικό πλαίσιο και οι κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού είναι προφανώς εντελώς διαφορετικοί. Όπως αναγνώριζε ο Άνταμς τη δεκαετία του 1980, η συμπάθεια για τους εθνικιστές της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα αρκούσε ποτέ ώστε να διασφαλιστεί η εκλογική ενίσχυση του Σιν Φέιν στη νότια Ιρλανδία. Όσο ισχυρός κι αν είναι, ο συναισθηματικός δεσμός των Ιρλανδών του Νότου με το όραμα της ενωμένης Ιρλανδίας, δεν επηρέασε ποτέ την εκλογική συμπεριφορά τους.

Το 1983, ο Άνταμς εξηγούσε ότι το Σιν Φέιν θα έπρεπε να τοποθετηθεί ως αριστερή αντιπολίτευση στα κυρίαρχα κόμματα και στις «θατσερικές μονεταριστικές πολιτικές» τους (5). Η στρατηγική αυτή δεν απέφερε καρπούς τόσο σύντομα όσο προσδοκούσε ο Άνταμς. Το 2007, το Σιν Φέιν θεωρείτο ακόμα μικρό κόμμα, συγκρίσιμο με τους Πράσινους, σε μεγάλη απόσταση από τα βαριά ονόματα Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκέιλ. Μολονότι το κόμμα είχε εδραιώσει ένα κάποιο εκλογικό ακροατήριο στο Δουβλίνο και το Κορκ, η επιρροή του δεν μπορούσε να συγκριθεί με τις λαϊκές κινητοποιήσεις που ήταν σε θέση να πυροδοτήσει στο Μπέλφαστ ή στο Ντέρι.

Όμως, η χρηματοπιστωτική κρίση ξαναμοίρασε την τράπουλα. Στη νότια Ιρλανδία, το εκλογικό ακροατήριο του Σιν Φέιν τετραπλασιάστηκε από το 2007 έως το 2020 –και θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στις επόμενες εκλογές. Και στα δύο τμήματα του νησιού, περίπου το ένα τρίτο με ένα τέταρτο του πληθυσμού υποστηρίζει πλέον το Σιν Φέιν. Από την άποψη αυτή, πρόκειται για πανευρωπαϊκή εξαίρεση: κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός στη σύγχρονη Ευρώπη δεν απόλαυσε ποτέ τέτοια υποστήριξη σε δύο κράτη ταυτόχρονα.

Αυτή τη στιγμή, το κόμμα εισέρχεται σε μια νέα φάση, η οποία θα καθορίσει τη δυνατότητά του να επιβληθεί ή όχι ως δύναμη της Αριστεράς. Το Σιν Φέιν επαναλάμβανε πάντοτε ότι η επανένωση της Ιρλανδίας αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του, στον οποίο θα έπρεπε να υποτάσσονται όλα τα υπόλοιπα –κυρίως κοινωνικά και οικονομικά– ζητήματα. Ωστόσο, η εθνικιστική γραμμή δεν βρίσκεται κατ’ ανάγκη σε αντίφαση με τις προοδευτικές πολιτικές που υπερασπίζεται το Σιν Φέιν προκειμένου να διευρύνει την πολιτική επιρροή του στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας σπεύδουν να προβάλουν το επιχείρημα ότι, σε ενδεχόμενο ρήξης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθυσμός της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα είχε πια πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS, National Health Service) και, επομένως, ότι έχει κάθε συμφέρον να διατηρηθεί το στάτους κβο. Σε περίπτωση πάντως που το Σιν Φέιν αναλάβει την εξουσία στο Δουβλίνο και κατορθώσει να οικοδομήσει ένα πιο ισχυρό και δίκαιο σύστημα υγείας από το σημερινό, το συγκεκριμένο επιχείρημα θα αποδυναμωνόταν σοβαρά.

Ακόμη κι αν η ηγεσία του Σιν Φέιν αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην ένωση της Ιρλανδίας από ό,τι σε μια αριστερή πολιτική, τίποτε δεν εγγυάται ότι οι ψηφοφόροι της νότιας Ιρλανδίας θα αποδεχθούν την ίδια σειρά προτεραιοτήτων. Όσο θετικά κι αν βλέπουν την επανένωση του νησιού, περιμένουν με ανυπομονησία χειροπιαστές προόδους στα κοινωνικά ζητήματα που τους έκαναν εξαρχής να στραφούν προς το Σιν Φέιν, όπως η υγεία ή η στέγαση.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο το 2025 και φαίνεται ελάχιστα πιθανό να υπάρξει δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού νωρίτερα. Στη Βόρεια Ιρλανδία, το ποσοστό υπέρ του εθνικιστικού στρατοπέδου έχει φτάσει το 40% φέτος, ξεπερνώντας οριακά το ποσοστό που αθροίζουν τα ενωτικά κόμματα. Στα δύο αυτά στρατόπεδα προστίθεται και μια ομάδα κομμάτων που δεν είναι ούτε ενωτικά ούτε εθνικιστικά: το Κόμμα της Συμμαχίας, η βασική τους συνιστώσα, κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, με ποσοστό 13,5%. Ενώ, στον Νότο, η ΜακΝτόναλντ δηλώνει ότι ένα δημοψήφισμα για το θέμα των συνόρων θα μπορούσε να διεξαχθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το κόμμα της δεν επιθυμεί να βιαστεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσο η επιτυχής έκβασή του παραμένει αβέβαιη.

Το Σιν Φέιν φιλοδοξεί ούτε λίγο ούτε πολύ να αλλάξει τα σύνορα μιας χώρας της δυτικής Ευρώπης, κατόρθωμα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να επιτύχει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ούτε στη Σκωτία ούτε στην Καταλωνία ούτε στην Ουαλία ούτε στη Χώρα των Βάσκων. Οπωσδήποτε, πρόκειται για τεράστια πρόκληση. Ωστόσο, για να εδραιώσει τη σημερινή θέση του και να αποκτήσει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων του, το Σιν Φέιν θα χρειαστεί, πρώτα απ’ όλα, να υπερβεί τα εμπόδια στα οποία τόσα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη προσέκρουσαν την τελευταία δεκαετία.

Daniel Finn

Δημοσιογράφος, συγγραφέας του «One Man’s Terrorist: A Political History of the IRA», Verso, Λονδίνο, 2019.
Βασίλης Παπακριβόπουλος

(1(Σ.τ.Μ.) Το Σιν Φέιν αποτελεί ιστορικά τον κύριο εκφραστή ενός πολιτικού ρεύματος που αγωνίζεται για μια ανεξάρτητη, ενωμένη Ιρλανδία, με πολίτευμα τη δημοκρατία (republic). Στο παρόν κείμενο, το κόμμα περιγράφεται –και αποδίδεται– πότε ως «εθνικιστικό» (nationalist), πότε ως «δημοκρατικό» (republican) και πότε ως «υπέρ της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδίας» (independentist). Πρόκειται, απλώς, για διαφορετικές πτυχές της ιδεολογικής συγκρότησης και της πολιτικής στρατηγικής του ίδιου κόμματος, που δραστηριοποιείται και στα δύο τμήματα του νησιού. Στον αντίποδα, με τον όρο «Ενωτικοί» (unionists) περιγράφονται οι οπαδοί της πρόσδεσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ισχύει από το 1921 μέχρι και σήμερα.

(2«Predicting election outcome a precarious endeavour», «The Irish Times», Δουβλίνο, 2 Ιουνίου 2007.

(3Kevin Bean, The New Politics of Sinn Féin,Liverpool University Press, 2007.

(4Βλ. Daniel Finn, «Όταν το Brexit φέρνει κοντά τις δύο Ιρλανδίες», «Le Monde diplomatique – ελληνική έκδοση», 5 Σεπτεμβρίου 2021, monde-diplomatique.gr.

(5Βλ.Michael Farrell, «We have now established a sort of Republican veto», «Magill», Δουβλίνο, 30 Ιουνίου 1983.

Μοιραστείτε το άρθρο