el | fr | en | +
Accéder au menu

Πολιτική ηγεμονία με σεβασμό στη δημοκρατία

Ένας «μπολιβαρικός» πρόεδρος για τη Βενεζουέλα

Στη Βενεζουέλα, η μεταβατική περίοδος τελειώνει. Για δυο χρόνια, ο Ούγο Τσάβες αποκόμισε τη μία μετά την άλλη τις εκλογικές επιτυχίες, οι οποίες του επέτρεψαν να σαρώσει την παλαιά πολιτική τάξη. Όμως, οι ηγεμονικές αξιώσεις του κόμματός του και οι διχασμοί που προκαλεί, τόσο στους συμμάχους του όσο και μέσα στην κοινωνία, συνεπάγονται δυσπιστία και επικρίσεις γι’ αυτόν. Νέο Σύνταγμα, σημαντικός ρόλος στη διεθνή σκηνή, η τιμή του βαρελιού πετρελαίου στα ύψη: τώρα ο χαρισματικός πρόεδρος αναμένεται να κριθεί στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Με στολή, με κοστούμι, με τη γυναίκα του, με την οικογένειά του ή ακόμη με αθλητική περιβολή, με το μπαστούνι του μπέιζμπολ στο χέρι, οι φωτογραφίες του Πρεζιντέντε πωλούνται σαν τρελλές με περίπου 3.000 μπολιβάρ (περίπου 1.550 δραχμές) γύρω από την πλατεία Μπολιβάρ, στην καρδιά του Καράκας. Στα περίπτερα, ομοιώματά τους κόκκινοι μπερέδες που γράφουν «Με τον κομαντάντε» και άλλα μικροαντικείμενα πολλαπλασιάζονται. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία μέσα από τις κάλπες, ο Ούγο Τσάβες πουλάει ακόμη πολύ καλά.

Στις 30 Ιουλίου, μετά από μια εκστρατεία -η οποία σημαδεύτηκε από τη φραστική βία και την απουσία ουσιαστικής συζήτησης- ενάντια στον Φρανσίσκο Αρίας Κάρδενας, έναν από τους πρώην συντρόφους του στα όπλα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 1992, μια τελευταία εκλογική νίκη επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη που του έχει ο λαός. Σ’ αυτές τις «μεγα-εκλογές», ο Τσάβες βελτίωσε το ποσοστό του 1998, και το κόμμα του, το Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία (MVR) κέρδισε όχι λιγότερους από δεκατέσσερις κυβερνήτες Πολιτειών, πολλούς δημάρχους και την απλή πλειοψηφία στην εντελώς νέα Εθνοσυνέλευση (1). Λίγοι από αυτούς τους νέους κυβερνήτες και βουλευτές ήταν γνωστοί στον πληθυσμό. Ένα μοναδικό πλεονέκτημά τους ήταν αρκετό για να επιλεγούν: είχαν την ευλογία του Κομαντάντε.

Κάθε Κυριακή, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται κοντά στο ραδιοθάλαμο όπου ο πρόεδρος Τσάβες «παρουσιάζει» την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του «Αλό, Πρεζιντέντε!». Μερικοί ακροατές -που επιλέγονται ένας προς έναν- έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας με τον αρχηγό του κράτους, να επικροτήσουν τη διαχείρισή του και να ζητήσουν κάτι για τη συνοικία τους, το σχολείο τους ή το νοσοκομείο τους. Κάθε φορά ακολουθεί ένας σχεδόν μονόλογος δύο ωρών. «Θέλω να είμαι παιδαγωγός και γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος», διαβεβαιώνει ο Τσάβες στους επίσημους λόγους του, οι οποίοι συχνά είναι τόσο μακροσκελείς όσο και οι κυριακάτικες εκπομπές του.

«Μερικές φορές, είμαι απογοητευμένη από αυτά που συμβαίνουν, αλλά, όταν τον ακούω, μου ξαναδίνει κουράγιο», λέει η Ανούνσια Περαφάν, κοινωνική λειτουργός σ’ ένα μπάριο (συνοικία) του Καράκας. Με το χάρισμά του, ο πρόεδρος ασκεί μια αδιαμφισβήτητη γοητεία στον πληθυσμό και το ποσοστό της δημοτικότητάς του προκαλεί αμηχανία. «Είναι βέβαιο, έχει υποστεί πολλές φορές πτώση του ποσοστού. Αλλά δεν έχει ποτέ κατέβει κάτω από το όριο του 60%» παρατηρεί ένας υπεύθυνος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων. «Δεν έχει ξαναγίνει. Είναι πολιτικό τέρας, ένα φαινόμενο».

Ωστόσο, αν και ο Τσάβες συγκεντρώνει την πλειοψηφία, η εμπιστοσύνη των παραδοσιακών πολιτικών και οικονομικών τομέων, καθώς και της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης, αργεί να έρθει. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η «μπολιβαρική επανάσταση» αποτελεί την πρώτη πολιτική ρήξη στην ιστορία της Βενεζουέλας, η οποία πετυχαίνει δημοκρατικά και κυρίως χωρίς βία. Όμως, ο ηγεμονικός τρόπος με τον οποίο το MVR ασκεί την εξουσία προκαλεί επιφυλάξεις.

Ο ίδιος ο πρόεδρος προκαλεί τις πιο αντιφατικές αντιδράσεις (2). «Είναι ένα πρόσωπο του οποίου η καρδιά είναι διχασμένη. Είναι ταυτόχρονα και με τη δεξιά και με την αριστερή πλευρά της. Μέσα του συγκατοικούν σε διαρκή ένταση ο ιδεαλιστής και ο πραγματιστής», εξηγεί ο Τεοντόρο Πετκόφ, πρώην αντάρτης, ο οποίος έγινε υπουργός στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Καλδέρα και στη συνέχεια διευθυντής εφημερίδας (3).

Από τη μια πλευρά, εντυπωσιάζει μια προφανής ευρύτητα πνεύματος με το «μπολιβαρικό» Σύνταγμα του Δεκεμβρίου του 1999, το οποίο είναι σαφώς πρωτοποριακό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές εγγυήσεις: εγκαινιάζεται, ανάμεσα σε άλλους νέους θεσμούς, η εκλογική εξουσία και κυρίως η εξουσία του πολίτη (4). Όμως, από την άλλη πλευρά, ο Τσάβες δεν έχει πάψει να προκαλεί διχασμούς στους συμμάχους του. Οι σύντροφοί του στα όπλα κατά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 1992 -οι Φρανσίσκο Αρίας, Γιόελ Ακόστα και Χεσούς Ουρντανέτα- θεώρησαν ότι το MVR δεν τους άφηνε καμία θέση στο νέο πολιτικό παιχνίδι. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, το κόμμα της αριστεράς Πάτρια παρά τόδος -Πατρίδα για όλους (ΡΡΤ) εξωθήθηκε έμμεσα στην εγκατάλειψη της συμμαχίας του Πατριωτικού Πόλου.

Για να υπογραμμίσει τη διαφορά ανάμεσα στην «μπολιβαρική διαδικασία», η οποία βρίσκεται στα χέρια μιας περιορισμένης ομάδας εμπίστων που είναι επικεφαλής μιας πολιτικο-στρατιωτικής οργάνωσης και στην αντιπολίτευση, ο πρόεδρος χρησιμοποιεί την εικόνα του Λιμπερταδόρ (Απελευθερωτή) Σιμόν Μπολιβάρ και τη θεωρία του για το «δέντρο με τις τρεις ρίζες» (5). Ο κύκλος εμπίστων του αποτελείται στην πραγματικότητα από προσωπικότητες της αριστεράς της δεκαετίας του ’60: τον πρώην κομμουνιστή ηγέτη Λουίς Μικιλένα, επικεφαλής της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και του προσωρινού Κογκρέσου, καθώς και τον Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, υπουργό Εξωτερικών, ή τον υπουργό Πετρελαίου Αλί Ροντρίγκεζ. Ο τελευταίος ήταν πρώην αντάρτης και το δεξί χέρι του Ντούγκλας Μπράβο και, μαζί με αυτόν, ένας από τους τελευταίους που κατέβηκε από το βουνό, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Από την άλλη πλευρά, ο Λουίς Ντάβιλα, στο υπουργείο Εσωτερικών, κατέχει ένα από τα τέσσερα χαρτοφυλάκια που έχουν ανατεθεί σε πρώην στρατιωτικούς. Τα δύο τρίτα των κυβερνητών του MVR ή ακόμη και άλλοι υπεύθυνοι δημόσιων, κοινωνικών ή ελεγκτικών φορέων που έχουν διοριστεί από τον πρόεδρο, είναι επίσης στρατιωτικοί.

Μέχρι τώρα, ο Τσάβες έχει εγκαθιδρύσει μια συγκεντρωτική οργάνωση, στην οποία όλες οι αποφάσεις πρέπει να περνούν από το Καράκας. Στη Λα Κασόνα, την προεδρική κατοικία, είναι που ο αρχηγός του κράτους εξήγησε στους κυβερνήτες «του» και στους βουλευτές «του» ότι «η κυβέρνηση είναι σαν μια ομάδα του μπέιζμπολ. Είμαι ο μάνατζερ. Και οι παίχτες πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις, αλλιώς θα βγουν από το γήπεδο». Αυτός ο τρόπος διαχείρισης της εξουσίας εκφράστηκε πολλές φορές με καταχρήσεις που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πελατειακές και απόλυτες μεθόδους των προκατόχων του, οι οποίες έχουν τόσο πολύ επικριθεί από τους οπαδούς του Τσάβες.

Εξάλλου, άλλες αποφάσεις στοχεύουν ανοιχτά στη δημιουργία οργανώσεων πιστών στη «διαδικασία»: ο Τσάβες έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να «κατεδαφίσει» την πρώην Συνομοσπονδία Εργατών Βενεζουέλας, που είναι τόσο γραφειοκρατική όσο και διεφθαρμένη, με στόχο να δημιουργήσει μια «μπολιβαρική» συνδικαλιστική συνομοσπονδία. Επίσης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θεωρεί εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών» μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δεν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Τέλος, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2000, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο ειδικές εξουσίες για να αντιμετωπίσει την κρίση που συγκλονίζει τη χώρα, κάνοντας να εμφανιστεί το φάντασμα του αυταρχισμού που του έχει αποδοθεί...

Ακόμη περισσότερο, αφού οι οπαδοί του Τσάβες ακολουθούν μερικές φορές κατά γράμμα την πολεμική ρητορική του κινήματος και προχωρούν παραπέρα, όπως αυτή η εκπαιδευτικός, συγγραφέας ενός εκπαιδευτικού βιβλίου «προπαρασκευαστικού για το στρατό» για μαθητές λυκείου, που διατύπωνε ένα λόγο ξενοφοβικό και υπερεθνικιστικό (6). Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση απέσυρε τελικά το έργο από τα σχολεία και η πώλησή του ανεστάλη.

Αποστασιοποίηση από τις ΗΠΑ

Αυτές οι εκδηλώσεις δεν έχουν αμαυρώσει την εικόνα του Τσάβες, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο πρόεδρος κατάφερε να εξηγήσει ότι χρειαζόταν χρόνο: μολονότι μια βελτίωση στο επίπεδο ζωής, κυρίως των λιγότερο ευνοημένων στρωμάτων, δεν γινόταν να καθυστερήσει, μέχρι πριν από λίγο φαινόταν ακόμη μακρινή. Ακόμη και αν η κυβέρνηση ψήφισε -προκαλώντας την οργή των εργοδοτικών κύκλων-, αύξηση των μισθών κατά 20% το Μάιο του 1999, σε περίοδο οικονομικής κάμψης, ο Τσάβες περίμενε τη σταθερότητα και μια σαφή πολιτική κυριαρχία για να προωθήσει κοινωνικά προγράμματα.

Στο διεθνές πεδίο, ο πρόεδρος ακολουθεί μια βολονταριστική πολιτική, που γνωρίζει σχετική επιτυχία. Έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ ενός πολυ-πολικού κόσμου και έχει ευνοήσει δύο άξονες συναντήσεων: τους «πετρελαϊκούς» συμμάχους του, με μια ενίσχυση του Οργανισμού των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), και την περιφερειακή ένταξη με την προώθηση μιας σύνδεσης ανάμεσα στις χώρες των Άνδεων (CAN) -Κολομβία, Περού, Ισημερινός, Βολιβία, Βενεζουέλα- και την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

«Σε μια χώρα που είναι τόσο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί κανείς δικαιολογημένα να φροντίζει να μην απορροφηθεί εντελώς στην τροχιά της Ουάσιγκτον», εξηγεί ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. «Και από αυτή την άποψη ο Τσάβες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ο,τιδήποτε μπορεί να δώσει λίγο χώρο στη χώρα του. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές δείχνει μια συμπάθεια λίγο ρομαντική γι’ αυτούς που έχουν αντισταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι δύσκολο να κάνει το πολιτικό, οικονομικό ή πολιτιστικό σύστημα της Βενεζουέλας να εξελιχθεί σε ένα μοντέλο λιβυκό, ιρακινό ή κουβανικό...». Αυτό δεν μοιάζει καθόλου να είναι το πρόγραμμα του προέδρου, αν κρίνουμε από τα οικονομικά σχέδια που έχει εξαγγείλει: πριν το τέλος αυτού του χρόνου, άνοιγμα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών -που θα αποφέρει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια-, δημιουργία ταμείων συντάξεων...

Ο Τσάβες, μεγάλος ταξιδευτής, τόλμησε να γίνει ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος που επισκέφτηκε, στις 10 Αυγούστου, τον Σαντάμ Χουσέιν, όχι χωρίς να κάνει να τρίζουν τα δόντια της Ουάσιγκτον. Οι τιμές που υπερβαίνουν τα είκοσι πέντε δολάρια το βαρέλι, καθώς και οι αυξήσεις στην παραγωγή για να αντιμετωπιστεί η κρίση ενέργειας στην Ευρώπη, θα διευκολύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλει το Καράκας για να εξυγιάνει την οικονομία: μείωση των δημόσιων δαπανών, σταθερότητα της τιμή του μπολιβάρ, έλεγχος του πληθωρισμού.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι έχει φτάσει η στιγμή για να ανοίξουν οι κρουνοί. Προτείνουν ένα μοντέλο «ανθρωπιστικό, αυτοδιαχειριστικό και ανταγωνιστικό», στο οποίο «η σημαντικότερη επένδυση είναι η εκπαίδευση, το ανθρώπινο κεφάλαιο». Επίσης, ο Τσάβες έχει ανακοινώσει με ποιο τρόπο υπολογίζει να δαπανήσει σε κοινωνική πρόνοια -σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, τεχνολογία και ασφάλεια- περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονται από αποθέματα συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενζουέλας (BCV). Εχει διαβεβαιώσει ότι στις 25 Δεκεμβρίου θα μπορεί να εκτιμηθεί η πρόοδος των κοινωνικών προγραμμάτων του. Αυτά τα προγράμματα προβλέπουν επίσης ένα ιδιαίτερο σκέλος για την πληγείσα πολιτεία Βάργκας (θύμα των πλημμυρών του Δεκεμβρίου 1999), καθώς και μια αύξηση της συμμετοχής του στρατού στην οικονομία.

Ωστόσο, δύο σημαντικά προβλήματα απειλούν την «μπολιβαρική» αλλαγή: η ανεργία και η εγκληματικότητα. Περισσότερα από ογδόντα άτομα δολοφονούνται κάθε βδομάδα σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα, περίπου πενήντα στην πρωτεύουσα. Εξάλλου, η κυβέρνηση ομολογεί ότι το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει το 15%, ενώ το 54,3% των εργαζομένων λιμνάζει στην παραοικονομία. Αυτό το τμήμα του πληθυσμού θα κρίνει τον πρόεδρο από την ικανότητά του να αγωνιστεί ενάντια στη διαφθορά, να μειώσει την εγκληματικότητα και να βελτιώσει, εκτός από την οικονομία και τα «ιδιωτικά» οικονομικά.

Pablo Aiquel

Δημοσιογράφος, Καράκας. Twitter @pablo_aiquel

(1Στην Εθνοσυνέλευση, το μοναδικό νομοθετικό σώμα, το MVR κατέχει τις 85 από τις 165 έδρες. Διαθέτει απλή πλειοψηφία, η οποία μπορεί να φτάσει την ενισχυμένη πλειοψηφία με τους συμμάχους του τού Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), αλλά δεν φτάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Όσον αφορά τους κυβερνήτες, εννέα είναι του MVR -μεταξύ των οποίων είναι ο πατέρας του προέδρου, Ούγο δε λος Ρέγιες Τσάβες-, και οι άλλοι πέντε των συμμάχων του.

(2Βλέπε Garbiel Garcia Marquez, «Το αίνιγμα των δύο Τσάβες», Le Monde diplomatique - «Κ.Ε.» 3 Σεπτεμβρίου 2000.

(3Teodoro Petkoff, «Una segunda opinión, la Venezuela de Chavez», εκδόσεις Grijalbo, Μπογκοτά, 2000.

(4Αυτή η τελευταία αποτελείται από το γενικό εισαγγελέα, το γενικό ελεγκτή των Οικονομικών και τον Υπερασπιστή του Λαού -έναν εντελώς νέο θεσμό που έχει την ευθύνη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(5«Το δέντρο με τις τρεις ρίζες»: οι θεμελιώδεις ιδέες του «νεο-μπολιβαρισμού» βασίζονται στις σκέψεις των Σιμόν Μπολιβάρ, Σιμόν Ροντρίγκεζ, δάσκαλου του Λιμπερταδόρ (Ελευθερωτή) και Εζεκιέλ Ζαμόρα, φεντεραλιστή καουντίγιο (ηγέτη) του τέλους του 19ου αιώνα. Ξαναβρίσκουμε αυτή την τριπλή αναφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της επαναστατικής προετοιμασίας από το 1979. Βλέπε Alberto Garrido, «La historia secreta de la revoluciόn bolivariana», Editorial Venezolana, Καράκας 2000.

(6Το βιβλίο της Marjorie Vasquez, «Instrucciόn “pre-millitar”» (Editorial Biosfera, Καράκας), εξηγούσε τη διαφορά ανάμεσα στους «επιθυμητούς ξένους» (Ευρωπαίους) και στους «ανεπιθύμητους ξένους» (Λατινοαμερικανούς), οι οποίοι «καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας και κρεβάτια στα νοσοκομεία που αντιστοιχούν στους Βενεζουελανούς» και των οποίων «οι γυναίκες προσφέρουν τη σάρκα τους σ’ αυτόν που πληρώνει περισσότερα για να κάνουν παιδιά και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής».

Μοιραστείτε το άρθρο