el | fr | en | +
Accéder au menu

Μπολιβαρική πρόοδος

Η κατάργηση των διδάκτρων εγγραφής επέτρεψε την ένταξη 600.000 επιπλέον μαθητών στο σχολικό σύστημα. Εκεί που 20.000 σχολεία λειτουργούσαν σε δύο βάρδιες (οι μισοί μαθητές το πρωί και οι υπόλοιποι το απόγευμα), 2.250 από αυτά παρέχουν, στο εξής, πλήρες ωράριο σπουδών στα παιδιά. Άλλα 750 θα προστεθούν σ’ αυτά στο τέλος του 2002. Ποτέ δεν είχαν κατασκευαστεί τόσες κοινωνικές κατοικίες και, παρά τις δυσκολίες, το 2001 υπήρξε μια μικρή βελτίωση ως προς τη διατροφή και την υγεία (1).

Από τον Οκτώβριο του 1999, η Τράπεζα του Λαού παραχώρησε πάνω από 10.000 μικροδάνεια, μια επένδυση 11,84 δισεκατομμυρίων μπολιβάρ. Από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Φεβρουάριο του 2002, η Τράπεζα των Γυναικών δαπάνησε 2,92 δισεκατομμύρια μπολιβάρ για να βοηθήσει 6.286 προγράμματα. Ο εντυπωσιακός πληθωρισμός των προηγούμενων κυβερνήσεων μειώθηκε στο 13%. Στο Καράκας, στη συνοικία 23 δε Ενέρο, μια τσιμεντένια αστική περιοχή με μεγάλη παράδοση αγώνων, η συντονιστική επιτροπή Σιμόν Μπολιβάρ στηρίζει τον πρόεδρο χωρίς αυτόματη αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας τα σφάλματα, καταγγέλλοντας μια διαφθορά που παραμένει ενδημική. Οι υπεύθυνοί της δίνουν εξίσου έμφαση στο άνοιγμα ενός χώρου συμμετοχής, ο οποίος ήταν ανύπαρκτος στο παρελθόν. «Τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεχθήκαμε μια άγρια καταστολή -δεκάδες νεκροί και συλληφθέντες. Από τον ερχομό του Τσάβες και μετά, υπάρχει διαφορά, αναπνέουμε πραγματικά».

Στην τεράστια πολιτεία Αμαζόνας, στις δεκαεννέα ινδιάνικες εθνότητες (συν την εθνότητα των σαλεσιανών ιερέων!), οι αυτόχθονες συμμετείχαν άμεσα στη σύνταξη του Συντάγματος, το οποίο διεύρυνε θεαματικά τα δικαιώματά τους. Η πραγματική πολιτική συμμετοχή τους επέτρεψε να εκλέξουν έναν από τους εκπροσώπους τους στην Εθνοσυνέλευση, έναν στη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας και άλλους στη δημαρχία πολλών μουνισίπιος (δήμοι). Ενώ το 35% των απομονωμένων κοινοτήτων τους διαθέτει σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα, «η προσπάθεια του 2002, συγκεντρώνεται στο πόσιμο νερό και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής», μας εξομολογείται ο Μπερνάμπε Αράνα, ιθαγενής δήμαρχος της Αουτάμα (12.700 τ.χλμ.). Μόλις πάνω από το 1% των γαιοκτημόνων ελέγχει το 60% της καλλιεργήσιμης γης, από την οποία τεράστιες επιφάνειες παραμένουν εγκαταλειμμένες, ενώ η χώρα εισάγει το 70% των τροφίμων της (προς το μέγιστο δυνατό όφελος των μαφιόζων της διανομής).

Σε μια αποφασιστική καμπή, στις 13 Νοεμβρίου 2001, ο πρόεδρος Τσάβες υπέγραψε 49 νομοθετικά διατάγματα, μεταξύ των οποίων ένα νόμο για τη γη που θεσπίζει, ανάμεσα στ’ άλλα, ένα φόρο στα μη παραγωγικά λατιφούντιος (τσιφλίκια) (δηλαδή την απαλλοτρίωσή τους) και τη χορήγηση τεμαχίων γης στους αγρότες. Η παραγωγή των τελευταίων θα συνδεθεί με τις καντίνες των σχολείων, τα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα, για να τους εξασφαλίσει αγορές. Ο νόμος για το ψάρεμα, από την πλευρά του, διευρύνει από τα 3 στα 6 μίλια τη ζώνη παράκτιας προστασίας όπου επιτρέπεται το ψάρεμα με ανεμότρατα, προστατεύοντας τους ερασιτέχνες ψαράδες και τη θαλάσσια βιολογική ισορροπία.

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Maurice Lemoine

Δημοσιογράφος και συγγραφέας του Sur les eaux noires du fleuve, Don Quichotte, Παρίσι, 2013, διετέλεσε αρχισυντάκτης στη «Le Monde diplomatique».

(1Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Βενεζουέλας -Δράση στα ανθρώπινα δικαιώματα (Provea), Situaciόn de los derechos humanos en Venezuela, ετήσια έκθεση, Οκτώβριος 2000-Σεπτέμβριος 2001, Καράκας, 2002.

Μοιραστείτε το άρθρο