el | fr | en | +
Accéder au menu

Η φούσκα Σαρκοζί άρχισε πια να σπάει

Γοητευμένες από τον οίστρο και το μπρίο του, όπως παλιότερα τα παιδιά από τον διάσημο φλαουτίστα του Χάμελιν (1), πολλές προσωπικότητες υπέκυψαν στη μαγεία του Νικολά Σαρκοζί, επηρεασμένες, μάλιστα, και από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που δεν σταματούν να πλέκουν το εγκώμιό του, αφοσιωμένα σε μια επιχείρηση μαζικής δηλητηρίασης.

Έτσι, λοιπόν, στη Γαλλία παρατηρείται ένα είδος ύπνωσης μπροστά σ’ έναν πρόεδρο που έχει καταληφθεί από ανησυχητική υπερδραστηριότητα, εξαγγέλλοντας μέτρα και πρωτοβουλίες οι οποίες συχνά εξανεμίζονται αμέσως.

Τα μάτια αρχίζουν ν’ ανοίγουν όσο ξεσκεπάζεται η αληθινή φιλελεύθερη και βίαιη φύση του ζογκλέρ. Ηρθε στην επιφάνεια με τις πρώτες οικονομικές και κοινωνικές ρυθμίσεις (επιβολή φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, φορολογική ασπίδα, φόρος κληρονομιάς, ιδιωτικοποίηση του ιατρικού τομέα, υπερωρίες), πιστές στην ουσία του νεοφιλελευθερισμού. Κι έγινε ακόμα πιο εμφανής μετά τους λόγους του, με την ευκαιρία του καλοκαιρινού σεμιναρίου του Κινήματος των Γαλλικών Επιχειρήσεων (Medef), στις 30 Αυγούστου, αλλά και κατά τον εορτασμό της 40ής επετείου της ένωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν κοινωνικά θέματα (AJIS), στις 18 Σεπτεμβρίου (2).

«Προτεραιότητά μας είναι να εξετάσουμε το θέμα των ειδικών προνομίων των συνταξιούχων» δήλωσε ο Σαρκοζί, συμπληρώνοντας ότι πρέπει «να μην καθυστερήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», γιατί «οι διαφορές που θα δικαιολογούσαν το ένα ή το άλλο προνόμιο που χρονολογείται από τον Β’ ή και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχουν πια». Η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε νέα παράταση του χρόνου εργασίας, από τα σημερινά 40 χρόνια, στα 41.

Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη ενός «μεγάλου διαλόγου για τη χρηματοδότηση της υγείας», γιατί πιστεύει ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα πάντα». Ενα μέρος θα πρέπει να «αφεθεί στην ευθύνη του καθενός μέσα από συμπληρωματική ασφάλιση». Με άλλα λόγια, μέσω μιας ατομικής ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία θα πληρώνει ο ασθενής, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, όπου περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα κρατική υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη (3).

Ο πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να «πάει μακρύτερα», στην «απαραίτητη» υπέρβαση της νομοθεσίας για την εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των 35 ωρών. Προσέθεσε ότι επιθυμεί την κατάργηση του συστήματος της πρόωρης συνταξιοδότησης. Και ότι έχει πρόθεση να καθορίσει «πιο αποτελεσματικές και ταυτόχρονα πιο αυστηρές διαδικασίες και τιμωρίες» για τους άνεργους που θα αρνηθούν διαδοχικά δύο θέσεις εργασίας.

Μια τέτοια κατά μέτωπον επίθεση ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα είναι πρωτοφανής και οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν δίκιο να καταγγέλλουν «τη μεγαλύτερη αντικοινωνική επίθεση των τελευταίων 50 ετών» (4).

Αλλά και η νέα γραμμή στην εξωτερική πολιτική, που παρουσιάστηκε στις 27 Αυγούστου στους πρεσβευτές της Γαλλίας, προσγείωσε απότομα τους θιασώτες του Σαρκοζί. Σε ό,τι αφορά τη Μέση και την Εγγύς Ανατολή, αποτελεί πραγματική επανάσταση σε σχέση με τη διεθνή θέση του Παρισιού, όπως την είχε καθορίσει ο στρατηγός Ντε Γκολ, από την ίδρυση της 5ης Δημοκρατίας, το 1958.

Επιβεβαιώνοντας την ευθυγράμμισή του με τον πρόεδρο Μπους και τις πιο σκληρές νεοσυντηρητικές θέσεις του, ο Νικολά Σαρκοζί ενστερνίζεται την ιδέα ότι η «πρώτη πρόκληση, χωρίς αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες», την οποία πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η Γαλλία είναι η «αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση».

Ανεξάρτητα από το πόσο παρανοϊκό είναι να θέτει το πρόβλημα σε αυτή τη βάση, δεν λέει ούτε μία λέξη για τις αδικίες που έχει διαπράξει η Ουάσιγκτον ούτε για τη διαιώνιση του προβλήματος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο πόλεμος εναντίον της Τεχεράνης είναι πιθανός. Για να προετοιμάσει το έδαφος, ο υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν, άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ξαναπάρει τη θέση της στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Ταλαντούχος τακτικιστής και εξαίρετος καθοδηγητής, ο Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψε τις τελευταίες εβδομάδες, με τις θέσεις του για τα κοινωνικά ζητήματα και την εξωτερική πολιτική, ότι δεν διαθέτει τις ικανότητες ενός στρατηγού. Γιατί δεν βλέπει μακριά.

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Ignacio Ramonet

Διευθυντής της Ισπανικής έκδοσης της «Le Monde diplomatique». Πρώην διευθυντής της «Le Monde diplomatique» (1990-2008)

(1ΣτΕ: Παραμύθι των αδελφών Γκριμ, το οποίο βασίζεται σε γερμανικό θρύλο. Οι κάτοικοι της πόλης Χάμελιν ζήτησαν από τον φλαουτίστα να τους γλιτώσει από τα ποντίκια, κι αυτός τα τράβηξε μακριά παίζοντας το φλάουτό του. Οταν αργότερα οι κάτοικοι αρνήθηκαν να τον πληρώσουν, τους τιμώρησε γοητεύοντας με τη μουσική τα παιδιά τους και κάνοντάς τα να τον ακολουθήσουν.

(2Το πλήρες κείμενο των ομιλιών υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας: http://www.elysee.fr.

(3Βλ. το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Sicko».

(4«Associated Press», 18 Σεπτεμβρίου 2007.

Μοιραστείτε το άρθρο