el | fr | en | +
Accéder au menu

Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα. Και τώρα, οι τράπεζες στρέφουν την ανακτημένη δύναμή τους ενάντια στα κράτη. Και τα κρατούν σε ομηρεία, χρησιμοποιώντας τις ατιμίες που οι ίδιες σύστησαν στα κράτη αυτά να κάνουν. Γιατί, όταν η δημόσια πίστωση μειώνεται, τα επιτόκια των δανείων αυξάνονται...

Η Goldman Sachs βοήθησε, λοιπόν, την Ελλάδα να δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ με μυστικότητα. Στη συνέχεια, για να παρακάμψουν τους ευρωπαϊκούς νόμους που θέτουν όρια στο δημόσιο χρέος, η εταιρεία της Γουόλ Στριτ συμβούλεψε την Αθήνα να προσφύγει σε έξυπνα λογιστικά και χρηματοπιστωτικά τεχνάσματα. Ο λογαριασμός των καινοτομιών αυτών χόντρυνε κι άλλο το ήδη φουσκωμένο ελληνικό χρέος. (1)

Ποιος κερδίζει, ποιος πληρώνει; Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Κρεγκ Μπλανκφάιν, μόλις εισέπραξε μπόνους εννέα εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν ετησίως ένα μηνιάτικο.

Περίπου ισότιμο με μια τράπεζα, ένα κράτος είναι «πολύ μεγάλο για να πτωχεύσει». Το σώζουμε λοιπόν κι αυτό, αλλά θα το πληρώσει ακριβά. Ήδη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, φέρεται άτεγκτα απέναντι στην κυβέρνηση των Αθηνών, ενόσω, μάλιστα, το ίδρυμά του προσπαθεί ν’ αποκαλύψει τα τεχνάσματα της Γουόλ Στριτ. Ο Τρισέ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι πρέπει να διορθώσει με «εξαιρετική αυστηρότητα» την «τρελή της πορεία». Υπό την «έντονη και σχεδόν μόνιμη επιτήρηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή κάνοντας παραχωρήσεις στην οικονομική της κυριαρχία, πρέπει να ξαναφέρει το έλλειμμα ύψους 12,7% του ΑΕΠ, το 2009, στο 3%, το 2012.

Το να μειώσεις το έλλειμμα σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ είναι σχεδόν αδύνατον, ιδιαίτερα σε περίοδο αναιμικής μεγέθυνσης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για «λιτότητα», αλλά για σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Το παράδοξο είναι πως η «εγχείριση» γίνεται με στόχο να διασωθεί το ευρώ, σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να εδραιώσουν την ανάκαμψη, υποτιμώντας το νόμισμά τους... (2)

Η κυρία Μέρκελ έκρινε ότι θα ήταν «ντροπή» «οι τράπεζες, που μας έφτασαν ήδη στο χείλος του γκρεμού, να έχουν επίσης συμμετοχή στην παραποίηση των δημοσιονομικών στατιστικών στην Ελλάδα».

Τέτοιες αερολογίες αφήνουν αδιάφορη την Goldman Sachs.

Ερωτηθείς για το μπόνους του Μπλανκφάιν, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν φάνηκε να σοκάρεται. «Όπως η πλειονότητα των Αμερικανών, δεν θα έλεγα τίποτα κακό για την επιτυχία και τα πλούτη. Είναι κομμάτι της οικονομίας της αγοράς». Η «επιτυχία» αυτή -όπως είναι γνωστό- ωφελεί όλη την κοινωνία... Μήπως η Goldman Sachs δεν ήταν αυτή που πλήρωσε πρόσφατα φόρους 0,6% για τα κέρδη της; (3)

Serge Halimi

Συντάκτης της «Le Monde diplomatique»
Κούτσης Θανάσης (μτφ)Δημοσιογράφος

(1Στις 13 Φεβρουαρίου, οι «New York Times» ανέφεραν ότι ποσό 300 εκατ. δολαρίων δόθηκε ως αμοιβή στην Goldman Sachs. Επρόκειτο για την αμοιβή ενός τεχνάσματος που επέτρεψε στην Ελλάδα να δανειστεί μυστικά δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος ήταν να μην διακινδυνεύσει η χώρα, που ήταν ήδη υπερχρεωμένη, την είσοδό της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

(2Βλ. Yves de Kerdrel, «Le problème ce n’est pas la Grèce, c’est l’euro », «Le Figaro», Παρίσι, 15-2-2010.

(3Harper’s, New York, Φεβρουάριος 2010.

Μοιραστείτε το άρθρο