«Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς! Δεν φοβόμαστε και δεν θα σκύψουμε το κεφάλι!». Το βράδυ της 5ης Μαρτίου 2015, στο κέντρο του Καΐρου, τα συνθήματα των διαδηλωτών απαντούν στη στρατιωτική βία. Στην πλατεία Ταλαάτ Χαρμπ, μπροστά στα γραφεία της Air France KLM, οι κραυγές διαμαρτυρίας ανακατεύονται με τα συνθήματα που τιμούν τη μνήμη της Σάιμα Αλ-Σαμπάγκ, της νεαρής ακτιβίστριας της Αριστεράς, η οποία σκοτώθηκε σε αυτό το σημείο στις 24 Ιανουαρίου, κατά την αιματηρή καταστολή μιας διαδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της επανάστασης του 2011. «Είναι πολύ θαρραλέοι», παρατηρεί με σεβασμό και συγκίνηση η Σαχίρα Αμίν, μία από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που είναι παρόντες στην πλατεία. Το θάρρος το έχει ανάγκη και η ίδια. Από την ανατροπή με στρατιωτικό πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2013, του τέως προέδρου Μοχαμέντ Μόρσι και, κυρίως, από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, τον Μάιο του 2014, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έχουν γίνει, μαζί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τα μαύρα πρόβατα της κυβέρνησης.
Και ενώ η κυβέρνηση έχει εντάξει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από τον Δεκέμβριο του 2013, αντίθετα το Σύνταγμα που εγκρίθηκε τον Γενάρη του 2014 εγγυάται την ελευθερία του Τύπου. Όμως, τέσσερα χρόνια μετά από την επανάσταση, πολλοί δημοσιογράφοι κατηγορούνται, αν όχι για υποστήριξη της τρομοκρατίας, τουλάχιστον για πρόκληση αναταραχής προς όφελος των εξτρεμιστών. Από την ελευθερία του Τύπου επωφελούνται κυρίως οι υποστηρικτές του καθεστώτος, χάρη σε ένα σύστημα μέσων ενημέρωσης που, όπως και σε άλλες χώρες, δεν ασχολείται με δεοντολογικά θέματα.
«Είναι ίδιον των αιγυπτιακών ΜΜΕ», εξηγεί ο Οσάμα Καμάλ, διάσημος δημοσιογράφος της τηλεόρασης, «το ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα, κανένας έλεγχος, κανένας κανόνας». Επικεφαλής μιας εταιρείας παραγωγών δικής του ιδιοκτησίας, έχει την αυτοπεποίθηση και τους τρόπους ενός επιχειρηματία. Από το πολυτελές γραφείο του, στην Ηλιούπολη, μια ακριβή συνοικία του Καΐρου, ο παρουσιαστής βεντέτα του ιδιωτικού καναλιού Αλ-Καχίρα Βαλ Νας (Το Κάιρο και οι άνθρωποι) κατακεραυνώνει τους μεταβλητούς κανόνες του παιχνιδιού. Κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα της λογοκρισίας γίνεται ακόμα πιο σοβαρό από την απόλυτη ελευθερία διάδοσης ψευδών ειδήσεων όταν αυτές είναι προς όφελος του καθεστώτος. «Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να πουν τα πάντα, μπορούν όμως να πουν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και ψεμάτων».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ντίνα Σαμάκ, βοηθός αρχισυντάκτρια του αγγλόφωνου ενημερωτικού μέσου ενημέρωσης Ahram Online, περιγράφει τη δουλειά της ως μια πραγματική «πρόκληση», ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια. «Πάντα υπήρχε ένα τρομερό πρόβλημα διαφάνειας», εξηγεί. «Όμως πριν, μολονότι ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση σε έγγραφα, οι πολιτικοί έδιναν πολύ περισσότερα off the record». Κάτι που δεν συμβαίνει πια: «Όλοι φοβούνται πλέον».
Σε μια μικροσκοπική αίθουσα σύνταξης μέσα στο γιγαντιαίο συγκρότημα της κυβερνητικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» («Οι Πυραμίδες»), η Σαμάκ αρνείται να υποκύψει στον φόβο. Κατά τη γνώμη της, η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων προσέφερε αντικειμενικά ένα πλαίσιο πιο φιλικό στην ελευθερία έκφρασης. «Υπήρχαν δύο εξουσίες: η πολιτική εξουσία των ισλαμιστών και η οικονομική εξουσία των επιχειρηματιών». Οι πρώτοι είχαν τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, οι δεύτεροι των ιδιωτικών.
Η επίφαση πλουραλισμού –Τύπος υποταγμένος στην εξουσία ή Τύπος υποταγμένος στο χρήμα– εξασφάλιζε κυρίως την ελευθερία λόγου στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και στους φιλελεύθερους, συχνά προσκείμενους στον στρατό. Πλέον, η οικονομική δραστηριότητα είτε ανήκει στο καθεστώς του στρατάρχη Αλ-Σίσι είτε είναι χωρίς φωνή ή φιμωμένη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκαν σε ανθρώπους προσκείμενους στην αδελφότητα έκλεισαν μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων γίνονται στόχος των δυνάμεων της τάξης.
Χωρίς να ισχυρίζεται ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διακρίνονταν για την ιδιαίτερη ευαισθησία τους για την ελευθερία του Τύπου, η Σαχίρα Αμίν, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του καναλιού Nile TV, σήμερα αξιόπιστη ανεξάρτητη δημοσιογράφος –εργάζεται κυρίως για το CNN– εκτιμά ότι τα μέσα ενημέρωσης αισθάνονταν λιγότερο απειλούμενα κατά την προεδρία του Μόρσι. «Στη διάρκεια της θητείας του, κανένας δημοσιογράφος δεν συνελήφθη, ακόμα και από αυτούς που ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνησή του», διαβεβαιώνει η δημοσιογράφος που έχει δεχθεί απειλές κατ’ επανάληψη για τα ρεπορτάζ της σχετικά με τη θέση των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μερικές διώξεις είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλίες δικηγόρων υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων. Καμία όμως δεν κατέληξε σε καταδίκη. «Ως γυναίκα και φιλελεύθερη», διευκρινίζει εξ αρχής, «δεν επιθυμώ την επιστροφή στην εξουσία των ισλαμιστών, αλλά ούτε και αποδέχομαι τη δικτατορία. Για τους δημοσιογράφους και για την ελευθερία της έκφρασης αυτό το καθεστώς είναι χειρότερο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, χειρότερο ακόμα και από το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ».
Τη γνώμη της συμμερίζεται και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Για πρώτη φορά, η αμερικανική οργάνωση κατέταξε την Αίγυπτο τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή, μετά από τη Συρία και το Ιράκ, δύο χώρες που σπαράσσονται από πολέμους.
Με τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφους φυλακισμένους, η Αίγυπτος είναι επίσης «η έκτη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο», αναφέρει ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σερίφ Μανσούρ, υπεύθυνος του τομέα Μέση Ανατολή – Μαγκρέμπ (1) στο CPJ. Τον Ιούνιο του 2014, «δημοσιογράφοι του Αλ-Τζαζίρα καταδικάστηκαν, μετά από μια παρωδία δίκης, για “υπόθαλψη τρομοκρατίας”», υπενθυμίζει. «Είναι η πρώτη φορά που φυλακίζονται δημοσιογράφοι με τέτοιες κατηγορίες. Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί κυβέρνηση να βάζει σε τέτοιο βαθμό στο στόχαστρο ένα μέσο ενημέρωσης που απλώς έκανε τη δουλειά του». Στους δύο καταδικασθέντες έδωσε χάρη ο πρόεδρος Αλ-Σίσι, όμως οι διώξεις και οι πιέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων συναδέλφων τους συνεχίζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα γενιά διακατέχεται από «απογοήτευση». Είναι η πρώτη λέξη που χρησιμοποιεί, με αφοπλιστικό αυθορμητισμό, η Μάι Εζάτ για να περιγράψει το επάγγελμά της. Δημοσιογράφος και παραγωγός στο MBC Masr, την αιγυπτιακή θυγατρική ενός ισχυρού σαουδαραβικού ραδιοτηλεοπτικού ομίλου, η 23χρονη νεαρή γυναίκα κάνει τα πρώτα της βήματα στην έδρα του Αλ-Τζαζίρα στην Ντόχα του Κατάρ. Με τους επιτηδευμένους τρόπους μιας γυναίκας της τηλεόρασης, παραδέχεται, με κάποια δυσφορία: «Η περίοδος αναταραχής που ζει η χώρα είναι ό,τι καλύτερο για έναν δημοσιογράφο. Όμως, μολονότι άρχισα τη σταδιοδρομία μου σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, νιώθω ότι δεν κάνω τη δουλειά μου όπως θα ήθελα να την κάνω». Η Μαριάμ Ριζκ, δημοσιογράφος στην Ahram Online, συμμερίζεται αυτή τη δυσφορία. Παραδέχεται βέβαια ότι «ο ξενόγλωσσος Τύπος είναι σχετικά πιο ελεύθερος, αυτό όμως συμβαίνει γιατί δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν ο πολύς κόσμος». Πίσω από τα μικρά της γυαλιά με τον μαύρο σκελετό, η νεαρή κοπέλα αρνείται να λάβει υπ’ όψιν της τον συγκεκριμένο βαθμό ελευθερίας που είναι προνόμιο «μιας μικρής ελίτ, πλούσιας και σπουδαγμένης».
Αυτοί που δικαιολογούν τον αυταρχισμό
Σε αυτό το κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης, πολλοί δημοσιογράφοι συμβιβάζονται με την αυτολογοκρισία. «Αυτοί που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή κάνουν μια διαφορετική αφήγηση των γεγονότων χαρακτηρίζονται προδότες ή κατάσκοποι ξένων δυνάμεων επ’ αμοιβή», εξηγεί η Αμίν. Ο αποκαλούμενος «νομιμόφρων» Τύπος, είτε γιατί συμμερίζεται τις κυβερνητικές απόψεις είτε από τον φόβο των αντιποίνων, συμβάλλει, εκ των πραγμάτων, στην απαγόρευση των αντιπολιτευόμενων μέσων.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, που επηρεάζονται από το καθεστώς, επιδίδονται σε «πλύση εγκεφάλου», αναμεταδίδοντας την κυβερνητική προπαγάνδα: θεωρίες συνωμοσίας, δαιμονοποίηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, επίκληση ξένων δυνάμεων που επιθυμούν να καταστρέψουν την Αίγυπτο…
Υπάρχουν, ωστόσο, δημοσιογράφοι που εκτιμούν ότι το νέο καθεστώς του στρατάρχη Αλ-Σίσι είναι πολύ πιο φιλικό προς την ελευθερία του Τύπου από την ανατραπείσα κυβέρνηση.
Πρώην αρθρογράφος της σαουδαραβικής ημερήσιας εφημερίδας «Αλ-Σαρκ Αλ-Άβσατ» (Η Μέση Ανατολή) και του BBC στα αραβικά, η Σομάγια Ιμπραήμ έχει ανακυκλωθεί, παρά τη θέλησή της, στην επικοινωνία. Η νέα αυτή γυναίκα, που φοράει πέπλο, είναι μια από τους πιο σκληρούς επικριτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και μολονότι εκφράζει τη λύπη της για τα «βολικά ψέματα» κάποιων μέσων ενημέρωσης, η σύμβουλος επικοινωνίας διαβεβαιώνει ότι οι δημοσιογράφοι «είναι πολύ πιο ελεύθεροι με τον Σίσι». Και διευκρινίζει ότι κατά την προεδρία του Μόρσι «απαγορευόταν ρητά να μιλήσει κανείς υποτιμητικά για την εξουσία ή ακόμα για το Κατάρ και την Τουρκία», που θεωρούνταν υποστηρικτές της αδελφότητας.
Ο φόβος των Αδελφών Μουσουλμάνων και η οδυνηρή ανάμνηση των υπερβολών των εξτρεμιστών στο καθεστώς Μόρσι εξηγούν προφανώς το συναίσθημα ευγνωμοσύνης μέρους του Τύπου έναντι του Αλ-Σίσι. Με αποτέλεσμα να δικαιολογείται, μερικές φορές, ο αυταρχισμός του.
Στις 26 Οκτωβρίου 2014, δεκαεπτά αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων δημόσιων, όπως η «Αλ-Αχράμ», και ιδιωτικών εφημερίδων, όπως η «Αλ-Μάσρι» και η «Αλ-Γιουμ», υπέγραψαν μια διακήρυξη με την οποία ζητούσαν τον περιορισμό των επικρίσεων κατά της αστυνομίας, του στρατού και της δικαιοσύνης, «με το πρόσχημα», ενίσταται η Αμίν, «της βοήθειας προς την κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του ισλαμιστικού λόγου και της τρομοκρατικής βίας: μια δήλωση νομιμοφροσύνης χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Αιγύπτου». Αντιδρώντας σε αυτή τη μορφή αυτολογοκρισίας, περισσότεροι από εξακόσιοι δημοσιογράφοι υπέγραψαν μια διαδικτυακή κοινή δήλωση, στην οποία κατήγγειλαν την παραίτηση από την ελευθερία του Τύπου ως «απώλεια της αξιοπρέπειας του κάθε Αιγύπτιου δημοσιογράφου» και ως «νίκη της τρομοκρατίας».
Όπως και οι δημοσιογράφοι, ο πληθυσμός είναι διχασμένος. Όμως είτε είναι υποστηρικτές του νέου καθεστώτος, αντιφρονούντες ή απλώς σκεπτικιστές, οι πολίτες είναι δύσπιστοι έναντι του Τύπου.
Στο Κάιρο, από τον πλανόδιο πωλητή ψωμιού που κουβαλάει το εμπόρευμά του σε ένα πανέρι στο κεφάλι του μέχρι τον ηλικιωμένο δημόσιο υπάλληλο, που είναι συνηθισμένος στα τερτίπια της πολιτικής, κανείς δεν έχει ξεχάσει την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της λαϊκής εξέγερσης του 2011. Ο κυβερνητικός Τύπος και η κρατική τηλεόραση έχασαν κάθε αξιοπιστία, παρουσιάζοντας τους εξεγερμένους ως προδότες και αλήτες. Σήμερα, οι αντιφρονούντες και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι υφίστανται την ίδια μεταχείριση. Θα μπορέσει άραγε να αλλάξει η κατάσταση;
Ένας από τους σκεπτικιστές, στην καρδιά της μεγαλούπολης του Καΐρου, ένας ηλικιωμένος μουστακαλής άνδρας με στυλ μεγάλου σοφού, ανάβει ένα τσιγάρο κοιτάζοντας την εφημερίδα που ξεφυλλίζουμε μπροστά στα μάτια του. «Διαβάστε μονάχα την τελευταία σελίδα», συμβουλεύει ανάμεσα σε δυο ρουφηξιές τσιγάρου. «Είναι η μόνη που θα βρείτε πραγματικές ειδήσεις». Γυρίζοντας στην τελευταία σελίδα, διαβάζουμε τις… νεκρολογίες.